Despre regiunea Moldova se vorbeste adesea, uneori accentul fiind pus pe aspecte triste: lipsa locurilor de munca, probleme administrative si sociale, etc. Uitam de frumusetea locurilor, ca si de istoria bogata a acestora, asa ca astazi ne-am gandit sa spunem cateva cuvinte despre Vaslui.
Orasul Vaslui a fost atestat documentar pentru prima data intr-un document datand din anul 1375, dar se presupune ca a fost fost infiintat de bizantini. De altfel, in secolul XV se infiinteaza aici prima scoala post-bizantina. Cetatea s-a bucurat de multa pretuire in vremea lui Stefan cel Mare. Stefan reconstruieste Curtea Domneasca aici, iar in 1491, daruieste 17 sate Vasluiului si pune sa se sadeasca in pamantul nou un frasin si 10 stejari. Legendara stema a Moldovei avea sa fie incrustata mai tarziu in lemnul acestori arbori, sau cel putin asa ne spune legenda.
Dupa moartea voievodului, Vasluiul cade intrucatva in umbra, dar ramane o cetate de seama. In epoca romantica, gloria sa de odinioara e reamintita de Vasile Alecsandri in poezia sa, “Penes Curcanul”.
In era comunista, dupa anii 1960, orasul Vaslui trece printr-o perioada de industrializare accelerata. Industria chimica, textila, alimentara, de constructii si constructoare de masini se dezvolta mult, dar mare parte din fabricile si societatile de profil se desfiinteaza in urma privatizarii post-decembriste.
Desi in prezent nu este un oras bogat, Vaslui pastreaza o importanta istorica de seama si ramane un obiectiv turistic important. Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui, Palatul Mavrocordat, dar si reteaua de frumoase manastiri si biserici trebuie trecute pe lista de “locuri de vizitat”. De asemenea, in ceea ce priveste atractiile turistice naturale, pe raul Barlad, puteti vizita minunata Rezervate Naturala Padurea Balteni, situata la doar 10 km nord-vest de oras.
In oras merita sa va bucurati de toata independenta oferita de o masina. Cu Vaslui car rental, puteti inchiria o masina chiar inainte de excursia planuita.