Cetatile dacice din Muntii Orastiei (partea a treia)

Astazi vom termina privirea noastra asupra cetatilor dacice din Muntii Orastiei, discutand pe scurt despre capitala statlui dac dar nu numai.

Cetatea Luncani – Piatra Rosie

Situat la 832 metri altitudine, platoul Piatra Rosie este locul in care a fost ridicata o cetate dacica care a fost activa intre secolul I I.Hr. Si secolul I d.Hr. Platoul este inconjurat de prapastii, singura cale de acces fiind dinspre est.

Cetatea avea rol de protectie a capitalei statului dac centralizat condus de catre Burebista, despre care vom vorbi chiar acum pe scurt.

Cetatea Sarmisegetusa – Regia

Cea mai mare dintre fortificatiile dacice, Sarmisegetusa este construita pe Dealul Gradistei, pe varful unei stanci la 1.200 de metri inaltime. Fortareata era centrul sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei, sistem despre care am discutat pana acum.

Cetatea Sarmisegetusa este formata din blocuri masive de piatra si a fost construita pe cinci terase, ocupand o suprafata de aproximativ 30.000 metri patrati. Cetatea continea si o zona sacra, reprezentand unul dintre cele mai importante sanctuare circulare dacice unde se gasea si Calendarul Circular.

Zidurile aveau trei metri grosime si o inaltime de aproximativ patru-cinci in perioada ei de glorie. Cetatea are o configuratie neobisnuita de hexagon cu laturile inegale iar in apropiere, spre vest, se gaseste o suprafata de trei kilometri o asezare civila udne s-au gasit multe locuinte, ateliere, magazii, hambare si rezervoare de apa.

Inventarul arheologic gasit in ruinele cetatii si imprejurimile acesteia demonstreaza un standard inalt de viata in societatea dacica, la capitolul decoratii remarcandu-se pavajul de andezit sub forma unui soare cu razele compuse din segmente de cerc gasit intr-unul dintre sanctuarele circulare.

Din pacate apogeul cetatii a fost atins cu putin timp inainte de infrangerea dacilor de catre romani, pentru ca apoi zidurile cetatii sa fie daramante.

Pentru o descriere mai detaliata asupra Cetatii Sarmizegetusa nu ezitati sa cititi acest articol.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.