Craciunul, intre credinta si traditie

Craciunul, intre credinta si traditie

Craciunul, intre credinta si traditie, este cea mai importanta sarbatoare din calendarul crestin. Mai mult decat atat, pe langa calitatea religioasa a sarbatorii, pacea si bucuria caracterizeaza aceasta perioada din an, iar “consumerismul” a transformat Craciunul intr-o sarbatoare universala, de care se bucura si lumea ne-crestina. Cum s-a intamplat asta? Si cand a inceput?

Stim ca pe 25 decembrie sarbatorim Craciunul, Nasterea Domnului Iisus Hristos. Dar de fapt niciunde in Biblie nu este mentionata ziua nasterii lui Iisus. Se presupune ca data ar fi ori primavara ori toamna. Dar pana la urma aspectul acesta conteaza mai putin.

Care sunt insa originile Craciunului? Inainte ca ziua de 25 decembrie sa devina cea mai importanta data a crestinilor de pretutindeni, in vechiul Imperiu Roman se sarbatorea… sub o alta forma.

Saturnaliile si Nasterea Zeului Soare Mithra erau doua dintre cele mai populare sarbatori printre paganii romani. Erau zile de carnaval, pline de excese si de licentiozitate. Orgii si sacrificii erau comune in aceste zile care alcatuiau festivalul ce marca trecerea intr-un nou an.

Prin Edictul de la Milan din anul 313, Imparatul Constantin impune crestinismul ca religie oficiala a Imperiului Roman si, incercand sa ii creasca popularitatea totodata oprind dezmatatele sarbatori pagane, stabileste data de 25 decembrie ca ziua Nasterii Domnului.

Data a ramas de-a lungul secolelor, asa cum ne-au ramas si o serie de traditii, majoritatea cu o origine pagana.

Bradul de Craciun, de exemplu, e asociat cu Saturnaliile. Atunci, adoratorii cultului Asheira venerau padurea si decorau copaci pe care ii aduceau in casele lor.

Tot in Saturnalia, in decembrie, dar si in timpul Kalendelor din ianuarie, se faceau daruri. In mod ciudat, cetatenii dezagreati din comunitatea Romei erau indemnati de imparati sa faca daruri si sa aduca ofrande. Mai tarziu, oamenii au inceput sa schimbe cadouri intre ei. Crestinismul a introdus figura generoasa a Sfantului Nicolae, de la care a derivat legenda lui Mos Craciun cel aducator de daruri.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.