Crucea de pe Caraiman

Crucea de pe Caraiman poarta si numele de Crucea Eroilor Neamului, fiind un monument ridicat in cinstea romanilor cazuti in lupta pe durata Primului Razboi Mondial. Monumentul a fost construit la rugamintea Regelui Ferdinant I si a sotiei acestuia, Regina Maria.

In ziua de azi, monumentul este pe Lista Monumentelor Istorice din Judetul Prahova.

Crucea de pe Caraiman

Monumentul Crucea Caraiman se gaseste pe Masivul Caraiman, catre Valea Seaca, fiind construit la altitudinea de 2291 metri intre 1926 si 1928.

Crucea a fost construita pe varful mic al Masivului Caraiman pentru a fi vizibila si din imprejurimile distante, aceasta fiind vizibila in zile senine pana in Ploiesti si mai departe.

Constructia are 28 de metri inaltime si brate de 7 metri fiecare, aceasta fiind constrita pe profil de otel si montata pe un soclu de beton armat placat cu piatra. Crucea este luminata de 300 de becuri de 500 W.

Investitia financiara pentru constructia monumentului a fost obtinuta de la firme particulare, institutii de stat si prin donatii, iar o serie de elemente necesare constructiei au fost carate pana sus cu ajutorul carelor trase de boi din Busteni.

Crucea de pe Caraiman a fost inaugurate si sfintita la data de 14 septembrie 1928, zi in care credinciosii sarbatoresc an de an Ziua Crucii.

Crucea este relativ usor accesibila, fiind necesar intai sa se ajunga la Cabana Babele, ca apoi sa se mearga pe Creasta Caraimanului circa o ora si jumatate. Mai este un traseu din Jepii Mici sau din Piatra Arsa, precum si alte cateva trasee care pleaca de la Cabana Omu, depinde de sezon si locul in care va aflati.

Totusi pe langa Crucea de pe Caraiman regiunea mai contine si Castelul Cantacuzino, Canionul 7 Scari, Biserica Domneasca precum si Babele, Sfinxul si Varful Omu, desigur.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.