Am intrat in Saptamana Mare si anul acesta, iar anticiparea sarbatorilor ne va face, poate, ceva mai buni sau macar ceva mai zambitori. Avem nevoie de cateva zile luminoase. Cum intampinam Pastele anul acesta? Haideti sa vedem!
Anul acesta, Pastele Ortodox pica in ziua de 1 mai 2016. Data se schimba de la an la an, dar obiceiurile si traditiile populare din perioada Sarbatorilor Pascale dainuie de zeci si sute de ani. Dar stim, oare, semnificatia celor mai banale obiceiuri?
Simbolul Pastelui la noi este oul rosu. Rosul este culoarea sangelui si simbolizeaza in cultura noastra religioasa jertfa Mantuitorului. Traditia romaneasca favorizeaza o legenda care spune ca Fecioara Maria, venita sa isi planga Fiul rastignit pe cruce, a lasat un cos de oua la picioarele lui. Sangele Domnului Iisus a curs peste oua colorandu-le.
Mielul este carnea favorita a Pastelui. In Romania, carnea de oaie si de miel se manaca rar si se gaseste destul de greu. Dar inainte de Paste, toate magazinele de carmangerie se aprovizioneaza cu aceasta carne fina. Mielul sacrificat reprezinta jertfa “Mielului lui Dumnezeu”: Iisus Hristos.
Vinerea Mare este ziua in care Iisus a fost rastignit. Este o zi de post si reflexie. La Biserica, in spatiul Ortodox, de Vinerea Mare se trece pe sub masa. O masa se amplaseaza in biserica, iar enoriasii trec pe sub ea, lucru ce simbolizeaza coborarea in mormant alaturi de Iisus. De asemenea, oamenii aduc flori la biserica, in numar par, ca la o inmormantare.
Sambata Mare e ultima zi din Postul Mare, un moment in care gospodinele pregatesc ultimele detalii pentru masa de Paste si apoi credinciosii pleaca, in noaptea de sambata spre duminica, la Biserica, unde iau Lumina si se bucura de Invierea Domnului cantand.
A doua zi, in Prima Zi de Paste, familia se va intregi pentru a se bucura de bucate alese si de un nou inceput, mai curat.