Per total vanzarile de autoturisme noi din UE au urcat in februarie cu 8%, datorita preturilor usor reduse practicate de catre unii producatori si de imbunatatirea situatiei economice. In mod interesant, Dacia a avut din nou cea mai puternica crestere in topul marcilor.
Februarie 2014 este cea de-a sasea luna consecutiva de cresteri pe piata auto europeana, dupa cinci ani de scadere continua care au adus vanzarile la cel mai scazut nivel din ultimele doua decenii.
Inmatricularile de autoturisme noi din UE au crescut la 861.000 de unitati in februarie, fata de 797.500 in aceeasi luna a lui 2013.
Vanzarile Dacia in Uniunea Europeana au crescut cu 34% in februarie, la 26.800 masini, si cu 36,5% in primele doua luni ale anului, la 54.900 unitati – cea mai puternica crestere fiind inregistrata de marca entry a grupului Renault.
Datorita acestor cresteri cota de piata a dacia in UE a crescut la 3,1%, de la 2,5% la inceputul anului trecut.
Marca Renault a inregistrat o crestere de 4%, vanzarile grupului francez crescand cu 11,7% in februarie, la 86.500 de unitati.
In acelasi timp cel mai mare constructor auto european, Volkswagen, a vandut aproape 212.000 de automobile in UE, in urcare cu 8%, o crestere datorata marcilor Audi, Skoda si Seat.
Conform asteptarilor din partea Comisiei Europene, economia zonei euro va creste cu 1,2% in 2014, astfel continuan revenirea modesta inceputa cu greu anul trecut, dupa 18 luni de recesiune.
In ceea ce-l prives pe al doilea mare producator auto din Europa – PSA Peugeot Citroen – aces a inregistrat in februarie o crestere de 3,6% la 104.100 automobile, in principal datorita vanzarilor de Peugeot-uri care au crescut cu 6.8%, in timp ce Citroen a stagnat.
Unul dintre motivele acestei cresteri la nivel european s-a datorat diferitelor discounturi oferite de dealeri, precum in Germania unde discounturile au urcat in februarie la o medie de 17%, fata de 11% in luna ianuarie.
Franta a fost singura mare piata auto europeana care a inregistrat scaderi in februarie.
Piata auto europeana este ajutata si de imbunatatirea conditiilor de creditare, dobanda cheie practicata de Banca Centrala Europeana fiind la un minim istori de 0.25%.