Despre Odorheiul Secuiesc

Despre Odorheiu Secuiesc nu se stiu prea multe ca destinatie turistica. Dar in calatoriile noastre virtuale ne-am gandit sa ajungem si in regiunea Harghita, unde putem invata despre inter-culturalitate.

Specificul al orasului si al regiunii este diferit, componenta demografica aratand ca in Odorheiu Secuiesc locuiesc peste 92% de maghiari si doar 2.5% romani. Asa ca aici se poate invata despre cultura maghiara din Romania si despre modul in care ea s-a imbinat cu fondul romanesc.

La cam 100 de km de Targu Mures, strabatut de raul Tarnava Mare, Odorheiu Secuiesc se gaseste intr-un cadru natural foarte placut. Desi dimensiunile lui nu sunt impresionante, orasul adaposteste o serie de fascinante atractii turistice. Iata cateva dintre ele:

Muzeul Haaz Rezso a fost fondat de profesorul Rezso in 1772 si cuprinde o impresionanta colectie de arheologie, istorie, etnografie, arta, stiinte si numismatica. Muzeul se lauda de asemenea cu 80.000 de volume si cu o frumoasa colectie care arata stratificarea sociala in bresle intre secolele XVI-XIX: textile, lemn, ceramica, dantela si obiecte de fauna si flora se regasesc aici.

Capela Inima lui Iisus dateaza din secolul al XIII-lea si are o frumoasa poveste: se spune ca, dupa distrugerea din 1241 a Cetatii Bud, secuii vanati de tatari s-au refugiat in zona. Un tanar secui a lansat in numele lui Iisus o sageata care s-a oprit drept in inima hanului tatar care sedea in fata cortului sau. Pe acel loc s-a ridicat capela.

La doar 1 km departare de Odorhei, se gasesc Baile Seiche, unde puteti admira portile de lemn cu frumoase incrustatii secuiesti si va puteti racori cu apele tamaduitoare din izvor.

Alte atractii locale includ Primaria, Biserica Romano-Catolica, Biserica Reformata si Cetatea Bud.

Daca alegeti un transfer de la Targu Mures, puteti sa va bucurati de un frumos tur cu masina al regiunii!

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.