Mai avem o saptamana si cateva zile pana la vacantele de 1 Mai, si daca pana acum ne-am uitat la cateva din statiunile de pe litoral, acum este timpul sa ne indreptam privirile in sus, inspre munti, statiunea Azuga mai exact.
Vom incepe cu a discuta despre o statiune mica, dar foarte placuta, si anume statiunea Azuga.
Azuga este o localitate situate in Valea Prahovei la poalele Muntilor Bugeti si Muntii Baiului. Pe durata iernii statiunea este foarte apreciata pentru partiile sale dar si in perioada primaverii si a verii poate fi o destinatie foarte placuta pentru drumetii si relaxare.
Inainte ca asezarea sa devina o statiune, sau o localitate, aici se gasea un singur han: Hanul Caciula Mare, care a fost incendiat de nenumarate ori de turci intre 1720-1725, dar a fost reconstruit mereu, si pentru multa vreme hanul a fost singura cladire din zona. Fiind construit din lemn acesta nu a supravietuit, pe locul acestuia acum se gaseste Biserica Ortodoxa.
Primii oameni care s-au stability in zona fiind pastorii de vite si de oi, primul locuitor al orasului Azuga fiind Gheroge Zangor, si va dura pana in 1884 cand localitatile Predeal, Azuga, busteni si Poiana Tapului se regasesc unite intr-o singura comuna, comuna Predeal.
Dezvoltarea statiunii a fost inceata si treptata, dar a vazut dezvoltare atat din punct de vedere turistic cat si industrial, multe fabric construindu-se in Azuga cu diferite scopuri: sticla, cascaval, ciment, var hidralic, salam, cherestea, sampanie si samota.
Totusi Azuga este cunoscuta pentru o fabrica sa de bere, care a fost construita intre 1898-1900 si care a fost in functiune pentru multe decenii.
La capitolul obiective turistice, Partia Sorica este cea mai mar epartie din Azuga si datorita unor investitii facute in ultimii ani, Azuga a devenit una dintre statiunile cele mai importante din tara pentru practicare sporturilor albe.
Partia Sorica – are o lungime de 2100 m si dificultate medie, cu o diferenta de nivel de 561 m;
Partia Cazacu – are o lungime de 1920 m si diferenta de nivel de 530 m; aceasta are doua variante, una de 400 m lungime, si o bretea de 715 m lungime, ambele fiind de dificultate medie;
Partia Sorica Sud – o lungime totala de 770 m cu o dificultate usoara;
Partia La Stana – lungime de 910 m, dificultate usoara.