Azi ne indreptam atentia spre Masivele Capatanii si Cozia, inspre orasul Calimanesti, localizat in Carpatii Meridionali, oras asezat pe parcursul raului Olt la iesirea din Defileul Oltului; mai exact spre statiunea Calimanesti.
Orasul Calimanesti este locul in care Mircea cel Batran a ctitorit manastirea Cozia, iar regiunea era cunoscuta de pe vremea dacilor care au descoperit efectele benefice ale apelor termale din zona.
Legenda spune ca un cioban care a trecut pe la Manastirea Cozia sa se spovedeasca, a mentionat in aceasta ca s-a scaldat in apele unui rau din ‘campul lui Caliman’ care l-a vindecat de toate ‘metehnele trupului’ atat pe el cat si pe oile sale ranite. In urma spovedaniei calugarii s-au dus sa verifice locul mentionat de catre cioban si-au gasit un loc de unde curgea piatra pucioasa.
La scurt timp dupa aceasta descoperire, in jurul manastirii apare o ‘bonita’ – un soi de spital unde oamenii bolnavi din toate zonele veneau sa se vindece, printre care se numara si Mircea Cel Batran si Matei Basarab.
Un alt nume mare al istoriei legat de apele de la Calimanesti este cel al lui Napoleon al III-lea care bea apa imbuteliata la Calimanesti si dusa cu postalionul la Paris pentru a-i vindeca bolile ficatului, la recomandarea lui Carol Davila.
Obiective turistice
Evident, pe langa beneficiile scaldatului in apele statiunii, Calimanestiul mai ofera cateva obiective interesante pe care le vom enumera mai jos:
Manastirea Cozia – foarte bine documentata ctitorie a lui Mircea cel Batran, aici se gaseste atat mormantul sau cat si cel al Maicii Teofana, mama lui Mihai Viteazul;
Schitul Ostrov – acesta este construit pe una din insulele din centrul Calimanestiului si este considerat a fi prima manastire de maici din Tara Romaneasca;
Manastirea Turnu – este manastirea de calugari de la poalele masivului Cozia;
Manastirea Stanisoara;
Biserica de sub Stanca;
Cascada Lotrisor – o cascada artificiala aflata in Parcul National Cozia
Mai sunt cateva locuri de vizitat, nu uitat sa considerate sericii de inchirieri masini pentru a le vizita mai usor.