
Pentru prima data in ultimii doi ani cererea de petrol in Europa a crescut, acesta fiind un prim semn al revenirii activitatii economice, chiar daca este unul mai mult macroeconomic. Aceasta stire vine via Financial Times care tin sa adauge cum batranul continent trece prin cea mai lunga criza economica de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Noi tindem sa le dam dreptate, mai ales in ceea ce priveste piata de autovehicule care este la cele mai joase nivele din ultimele doua decenii.
Aceasta crestere a avut loc in aprilie si mai – acesta fiind primul avans consecutiv de la inceputul anului 2011 – si a venit pe fondul altor informatii conform carora economia continentului in general devine mai puternica. Daca aceasta crestere se mentine, acesta ar putea fi primul trimestru cu evolutie pozitiva a cererii din 2010.
Cererea pentru benzina a urcat pentru trei luni consecutive, si acesta este un semn important al dezghetarii activitatii economice deoarece reflecta, cel putin in parte, faptul ca transportatorii fac mai multe drumuri; cel putin asta spune David Wech un analist de la JBC Energy.
Acum discutand despre piata petrolului propriu-zisa, trebuie tinut in vedere faptul ca aceasta este marcata de catre scaderea consumului in economiile mature – datorita multor si diferiti factori – dar aceasta dezamortirea de pe paita europeana este un factor neasteptat care sustine preturile titeiului.
Acest fapt a facut ca Agentia Internationala a Energiei sa majoreze proiectia pentru cererea de titei a Europei cu 2% pe al doilea trimestru, si exista voci care spun ca in Europa consumul va continua sa intreaca asteptarile.
Un alt semn al intaririi cererii in Europa vine din partea traderilor care platesc o prima pentru petrolul Brent extras din Marea Nordului pentru a se asigura ca il au gata pentru livrari imediate, in timp ce petrolul Dubai care este folosit ca referinta pentru exporturile catre Asia, se tranzactioneaza la un discount cam mare, de aproape cinci dolari pe baril.