
Analiza Financial Times incepe cu mentiunea ca Dacia este marca auto cu cea mai buna crestere in Europa, sfidand criza severa de pe continent de pe piata autoturismleor. Dacia a reusit sa atraga clienti de la companii mai cunoscute si se lauda cu o marja de profit care este in mod normal caracteristica producatorilor de masini de lux, astfel ilustrand foarte clar schimbarea de model la nivelul industriei.
Dacia a reusit sa se impuna in Europa de Vest, in ciuda faptului ca autoturismele lor nu au fost proiectate, cel putin initial, pentru pietele dezvoltate.
Combinatia dintre designul low-cost, dotari simple si fara ‘mofturi’, caracteristici destinate clientilor est-europeni, se pare ca este foarte atragatoare pentru clientii vest europeni care au tendinta sa ‘stranga cureaua’. Toti acesti factori au facut ca Dacia sa fie cea mai de succes marca de pe continent in ceea ce priveste cresterea vanzarilor, fiind de departe cel mai bun exemplu de produs destinat pietelor sarace care ajunge sa infloreasca in Europa.
Jucatorii principali de pe piata auto europeana au avertizat ca eliminarea barierelor comerciale pentru pietele emergente vor pune in pericol profiturile si locurile de munca din tarile dezvoltate, dar aceiasi jucatori sunt cei care repatriaza acum pe pietele de origine din vest strategiile dezvoltate in statele emergente.
Industria auto traverseaza o perioada de tranzitie inspre un model mai eficient, care este caracterizat de scaderea numarului de platforme utilizate si globalizarea ofertei.
Strategia traditionala in care se introduceau pe pietele emergente masini care s-au bucurat de succes in Vest, este inversata acum, multi producatori incepand sa introduca masinile ieftine de pe pietele emergente in Vest.
Dacia a ajutat Renault sa faca mai bine fata problemelor de pe piata vest-europeana, marca romaneasca reprezentand 24% din vanzarile grupului pe continent in prima jumatate a acestui an. Daca nu ar fi existat Dacia, vanzarile Renault ar fi scazut cu peste 10% in aceeasi perioada.