Focurile Vii din comuna Lopatari, judetul Buzau, sunt un fenomen cel putin interesant si are o reputatie in regiune, cu credinciosi venind aici sa se inchine acestora ca la o icoana facatoare de minuni; cei care vin aici se inchina si invoca diferite dorinte arzatoare.
Aducand putina stiinta in discutie, fenomenul care produce Focurile Vii este pe cat de simplu pe atat de rar intalnit in natura. Emanatiile de gaze care exista in unele zone, se aprind cand ajung la suprafata datorita frecarii cu diferitele straturi de sol prin care trec, astfel rezultand in flacari la suprafata.
Am mentionat mai devreme ca este rar intalnit in natura, este atat de rar incat Romania este singurul loc din toata Europa unde acest fenomen este vizibil – acesta mai poate fi vazut in Turcia, Australia, Asia si Statele Unite.
Unde gasiti Focurile Vii
Rezervatiile de la Buzau si Vrancea atrag anual mii de turisti dornici sa vada fenomenul, comuna Lopatari situandu-se in N-E judetului Buzau, pe Valea Slanicului, la vreo 56 de kilometri de municipiul Buzau.
Ocazional “Focurile vii de la Lopatari” ating 20 cm in inaltime si reprezinta una dintre atractiile turistice principale ale tarii. Culoarea focurilor da intr-un albastru si par a fi aprovizionate de o rezerva de gaze foarte mare din moment ce acestea ard de foarte multa vreme si pe parcursul timpului au dat nastere a tot soiul de legend si mituri legate de ele.
Zona in care se gasesc ‘focurile vii’ este una extrem de marcanta, avand un aspect ciudat, aproape extraterestru, fiind lipsita de orice urma de vegetatie verde. Singura planta care poate fi observate pe ici pe colo se numeste garduraita, si este o planta cu un aspect albicios.
In mod interesant, in apropierea acestei zone se poate vizita un alt fenomen unic in Europa, si anume Vulcanii Noroiosi, fenomen cauzat in parte tot datorita acumularii de gaze naturale in subsol.