Masinile vor merge cu cafea

Cafeaua este utilizata ca un combustibil de catre oameni de pe intreaga planeta, pentru a ne da voie sa lucram pana tarziu in noapte sau sa lucram pe parcursul noptii. Se pare ca cei mai mari consumatori de cafea – oamenii de stiinta – au folosit cateva din aceste nopti albe pline de cafea pentru a se gandi la metode de a transforma cafeaua intr-un bio-combustibil.

Un studiu facut la Universitatea din Bath a descoperit ca resturile ramase in urma procesului fierberii cafelei – indiferent de regiune din glob de unde bin, si de tipul de cafea – pot fi folosite pentru a produce bio-combustibil.

Conceptul nu este ceva nou, in 2011 o masina care a mers cu cafea macinata a spart recordul de viteza pentru o masina cu combustibil provenit din ramasite organice. In acelasi timp exista deja companyy precum Beanergi din Regatul unit care colecteaza zatul de la cafenelele londoneze pentru a le transforma in bricheti meniti pentru incalzirea caselor si birourilor.

Acest nou studiu arata ca toate tipurile de cafele macinate au o compozitie destul de standard si proprietati fizice relevante, indiferent de sursele lor, ceea ce inseamna ca toata cafeaua de pe glob poate fi folosita in scopul crearii bio-combustibilului.

Oamenii de stiinta lucreaza de mai multi ani la metode de a transforma materia organica in bio-combustibil, dar diferenta importanta intre abordarea cu cafea este ca nu ar fi nevoie pentru cultivarea unor plante exclusiv pentru scopul producerii de energie.

Resturile de cafea ajung in mod normal in gropile de gunoi, sau in cel mai fericit caz in gradinile celor care stiu beneficiul de a adauga resturile de cafea pentru celelalte plante. Considerand consumul global de cafea, aceasta poate fi o sursa de combustibil sustenabila.

Cercetarorii de la Centrul pentru Tehnologii Sustenabile de la aceeasi Universitate au transformat zece kilograme de resturi de cafea in doi litri de bio-combustibil.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.