Muntii Apuseni – Privire de ansamblu Apusenii de Mijloc

Continuandu-ne drumul prin Muntii Apuseni, continuam spre sud si intram in Apusenii de Mijloc unde exista cateva puncte de interes foarte importante, primul fiind Satul Avram Iancu.

Satul isi ia numele de la cunoscutul avocet revolutionary Avram Iancu, care a condus armata romanilor in Transilvania in timpul Revolutiei de la 1848. Acesta este satul in care s-a nascut personajul istoric, si este locul unde se poate vizita Muzeul Memorial Avram Iancu, care este dedicate atat revlutiei cat si etnografiei locale.  Unele dintre obiectele interesante si particulare zonei care pot fi vazute aici sunt care de munte si buciume – instrumente de suflat foarte lungi care erau folosite de ciobani pentru a comunica de pe un munte pe altul.

De aici puteti porni spre Muntele Gaina, un munte cu inaltime de 1486 de metri, unde se organizeaza anual Targul de Fete inca din 1816, un eveniment in care tinerii sa se cunoasca pentru a s eputea casatori cu persoane dina fara zonei in care locuiesc ei, deoarece ne referim la comunitati restranse in zona aceasta. Desi evenimentul isi pastreaza numele, in ziua de azi la acesta se desfasoara expozitii mestesugaresti, spectacole de dansuri populare si focuri de artificii. Targul este cel mai mare festival in aer liber din tara si se orgnaizeaza in weekendul cel mai apropiat de data de 20 iulie.

Mergand mai inspre sud ajungem in asa-numitul ‘patrulater aurifer’, o zona presarate cu sate mici, populate de moti – care se ocupa cu extractia minereurilor.

Patrulaterul Aurifer se refera la zona cuprinsa intre Certeju de Sus pana la Valea Ariesului. Aceasta zona este exploatata inca de pe vremea dacilor, cea mai cunoscuta mina din zona fiind desigur la Rosia Montana.

Ne vom continua periplul prin Apuseni intr-un articol viitor, pana atunci nu uitati serviciile noastre de inchiriat masini, caci se vor dovedi foarte utile intr-o excursie prin Apuseni.

 

Share
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.