Se apropie Duminica Floriilor, saptamana dinainte de Paste cand sarbatorim Intrarea Mantuitorului in Ierusalim calare pe un magarus, intampinat cu flori. Este prima zi in care familiile trebuie sa se gandeasca la credinta si la pace. Iata cele mai interesante obiceiuri de Florii.
In bisericile ortodoxe, crestinii vin la slujba de dimineata cu ramuri de salcie in maini. Ele sunt sfintite de preot si recreaza primirea lui Iisus de locuitorii Ierusalimului: cu flori si bucurie. Sfarsitul Floriilor marcheaza inceperea Saptamanii Patimilor.
Sunt originile Floriilor cu adevarat crestine? Sarbatorim astazi Duminica Floriilor in contextul Sarbatorii Invierii Domnului Iisus Hristos. Totusi, originile Floriilor sunt mai vechi de 2000 de ani. Floriile isi au originea in sarbatoarea romana Floralia. Aceasta era o sarbatoare a primaverii, a naturii si a florilor, dupa cum numele o denota.
Ca orice sarbatoare straveche, Floriile aduc o serie de traditii ancestrale, semi-crestine, semi-pagane. Salciile sunt simbol al belsugului, asa ca acasa, copiii sunt atinsi cu ramurile sfintite pentru a creste mari si sanatosi. Multi le pastreaza langa icoane, deasupra grinzilor casei la tara sau decoreaza mormintele celor adormiti cu ele. Altii le planteaza in gradina sau le pastreaza prin gospodarie pentru ca in zona rurala se pastreaza uneori credinta ca ar avea puterea de a vindeca animalele bolnave si de a aduce recolte foarte bogate.
Traditii pagane inca dainuie pe la tara. Oamenii nu se spala pe cap de Florii de teama ca ar putea incarunti asemenea pomilor infloriti. Unii cred ca, daca mananci trei matisori de salcie, nu vei suferi de dureri in gat.
De Florii nu se munceste, insa se merge la biserica, iar acasa se gatesc painite impletite care se daruiesc saracilor.
Sa fim mai buni si mai zambitori de Florii ar fi poate cel mai bun sfat. Astfel, putem intampina Pastele cu voiosie si cu dragoste.