Castrul roman Porolissum este unul dintre cele mai bine pastrate situri arheologice din tara. In ciuda dimensiunilor sale impresionante, castrul s-a pastrat foarte bine in timp, poate datorita faptului ca a fost utilizat pentru o perioada lunga de timp de la constructia sa.
Porolissum a fost initial un oras roman in Dacia, incepand in 106 fiind folosit ca tabara militara in perioada in care Traian se razboia cu dacii si cu alte popoare din jur. Dupa incheierea razboaielor daco-romane, orasul devine capitala provinciei Dacia Porolissensis, datorita puternicelor activitati economice purtate in acea perioada.
Cetatea beneficiaza de o fundatie de piatra, doar partea superiaora fiind din lemn. Se considera ca avea capacitatea de a adaposti aproape 5000 de soldati. Desi numele lasa impresia unei origini dacice, sapaturile arheologice au demonstrat ca in zona n-au existat asezari dacice inainte de construirea castrului roman in 106.
Dupa ce acesta devine capitala provinciei in 124, Porolissum devine mai tarziu ‘municipium’ ceea ce inseamna ca in interiorul zidurilor sale conducatorii si negustorii puteau lucra independent.
Castrul a fost parasit in urma Retragerii Aureliene dar urmele arheologice arata ca acesta a fost locuit multa vreme dupa 271, si cum in jurul castrului s-au asezat daci dupa aparitia acestuia si dupa razboaie evident. In zona s-au descoperit inscriptii cu numele unor persoane importante din acele vremuri, nume daco-romane.
Pe langa cetatea propriu-zisa s-au descoperit si urme ale instalatiilor militare folosite precum si ramasite ale orasului daco-roman care s-a dezvoltat, cum ar fi bai publice, un templu dedicat lui Liber Patern, Amfiteatrul Porolissum precum si cateva asezari umane.
Castrul roman Porolissum poate fi gasit in Judetul Salaj, mai exact in Magura Pomat, in satul Moigrad Prolissum din comuna Mirsid, Strada Castrului, o adresa perfecta daca vreti sa ajungeti acolo cu o masina inchiriata de exemplu.