Obiective turistice – Cetatea Histria

Pe malul lacului Sinoe – localizat in partea nordica a actualei peninsule Istria – in urma cu peste doua mii sase sute de ani, navigatori si negustori greci au intemeiat orasul Histria.

Atrasi de golful natural care exista aici atunci precum si de perspectiva comertului cu bastinasii geto-daci, grecii aduceau aici ulei de masline, vineri si bijuterii care erau schimbate pe grane, miere, ceara de albine, piei de vita, peste sarat si celealte produse ale triburilor locale.

Cetate Histria a fost intemeiata candva la mijlocul secolului al VII-lea I.e.n. Orasul bucurandu-se de o dezvoltare neintrerupta timp de 1300 de ani. Cetatea a fost distrusa de mai multe ori pe parcursul istoriei sale lungi.

Istoria Histriei dezvaluie elemente de cultura materiala care demonstreaza ca regiunea a fost locuita de oameni de la paleolitic si neolitic pana la feudalismul timpuriu.

Regiuni din apropierea Histriei contin urme de comunitati umane din timpul paleoliticului mijlociu si superior, arheologii gasind unelte si vase apartinand culturilor Hamangia si Gumelnita.

Sapaturile arheologice – care au inceput inca din 1914 – au descoperit ziduri de incinta, mai mult monumente remarcabile, toate acestea datand din diferite perioade din existenta cetatii. Cele mai multe materiale descoperite aici sunt deja expuse in muzeul cetatii, aici putand fi vazute sculpturi, reliefuri, materiale de constructie, inscriptii, obiecte de ceraminca – atat greceasca cat si romana, sticlarie si obiecte din metal.

Asezarea era inconjurata de un zid de aparare puternic si era alimentat cu apa prin conducte lungi de peste 20 de kilometri. In acelasi timp strazile erau pavate cu piatra si existau si institutii de educatie fizica – gymnasion precum si unele cultural-artistice – museion.

Histria este cea mai veche asezare urbana din Romania iar muzeul dedicat acesteia a fost recent reabilitat si modernizat.

Daca doriti sa vizitati cetatea cat si imprejurimile mai bine, nu ezitati sa utilizati serviciile de inchirieri masini in Romania.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.