Situate la cativa kilometri de Brasov gasim un sat, pe numele sau Prejmer, care are un obiectiv turistic important: cetatea Prejmer, o cetate rotunda care adaposteste o biserica veche fortificata.
Biserica Fortificata Prejmer
Prima atestare documentara a satului vine din 1240, dar se considera ca aici a existat inainte o asezare slava mult mai veche, deoarece numele de Prejmer este unul de origine slava.
Biserica de la Prejmer este cea mai bine pastrata biserica-cetate din estul Europei, si ca atare face parte din lista Patrimoniului Cultural UENSCO.
Biserica are un altar facut din lemn pictat, iar stilul si formele sale aduc cu manastirea Carta si cu biserica evanghelila a lui Bartolomeu de la Brasov, ceea ce inseamna ca ea dateaza de pe la mijlocul secolului al XVIII-lea.
Cetatea taraneasca de la Prejmer
Satul Prejmer era primul atacat de catre turcii care veneau dinspre Pasul Buzaului, lucru care a dus la fortificarea bisericii.
Cetatea inalta era inconjurata de un sant de apa, cu ziduri groase de 3-4 metri si inalte de 12 metri cu bastioane, porti de fier si poduri care se ridica.
Cetatea Prejmer are si gauri de foc fixate in ziduri, pe unde se turnau smoala, apa clocotita si ulei incins pentru a indeparta invadatorii.
Zidurile interioare ale cetatii sunt prevazute cu 272 de incaperi de dormit, reflectorii si galerii menite sa poata adaposti intreg satul in caz de atac; camerele sunt dispuse pe 4 etaje si sunt aranjate aproape ca intr-un stup. Fiecare camera este numerotata si fiecare familie stia unde ii era locul in caz de primejdie. Cand satul nu era atacat, camerele erau utilizate de catre familii pentru a depozita strictul necesar.
Cetate si biserica de la Prejmer trebuie sa fie pe lista de vizitat a oricarui turist care sta in Brasov pentru mai mult de o zi-doua.