Obiective turistice – Gradina Botanica din Cluj (partea 1)

Unul dintre obiectivele turistice aproape unice in tara este Gradina Botanica din Cluj, o institutie cu caracter stiintific, didactic si educativ care a fost infiintata in 1920. Gradina apartine de Universitate Babes-Bolyai si poarta numele celui care a infiintat-o, profesorul Alexandru Borza. Gradina este impartina in cinci sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal adapostind circa 10.000 specii cultivate pe o suprafata de 14 hectare.

Gradina Botanica prezenta are o istorie care incepe in secolul al XIX-lea, cand si-a inceput viata cu o dimensiune considerabil mai redusa, fondurile disponibile atunci fiind insuficiente pentru a administra tot spatiul donat de catre contele Miko Imre catre Societatea Muzeala din Ardeal.

Anii au trecut si pe la conducerea gradinii s-au perindat mai multe persoane, pana cand Richter Aladar ajunge directorul acesteia in secolul XX si datorita viziunii sale mai moderna asupra gradinii, aceasta incepe sa capete forma.

In urma unor evenimente, unele neprevazute, altele cu greu obtinute, Institutul de Zoologie se infiinteaza in mijlocul Gradinii Botanice si aceasta primeste un teren in plus ca despagubire in anii 1910-1912. Terenul primit beneficiaza de o priveliste minunata si este propice pentru cultivarea diferitelor plante. Un alt sir de evenimente apoi care include pensionarea directorului Richter si inceputul Primului Razboi Mondial pun dezvoltarea Gradinii Botanice in suspendare.

Marea Unire duce la nationalizarea universitatii clujene, si inventarul acesteia a fost preluat de o comisie de 14 specialisit, sectorul biologic fiind condus de catre profesorul Alexandru Borza. Sub conducerea acestuia, vechea livada de pomi frunctiferi a inceput sa se transforme in Gradina Botanica din Cluj asa cum o cunoastem azi.

In deceniile ce-au urmat s-au facut foarte multe modificari si imbunatatiri pentru ca astazi Gradina Botanica sa ajunga unul dintre cele mai importante obiective turistice din tara. Nu avem suficient spatiu sa le enumeram pe toate dar suficient de spus ca in momentul deschiderii acesteia publicului, la 25 iunie 1925, toata lumea a fost placut surprinsa si a laudat initiative conducerii precum si termenul scurt in care toate lucrarile s-au realizat.

Vom continua sa discutam despre Gradina Botanica din Cluj intr-un articol viitor, pana atunci nu uitati sa considerati niste servicii de rent a car Cluj daca vizitati zona.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.