Obiective turistice – Manastirea Dragomirna

Manastirea Dragomirna se gaseste la zece kilometri de nordul Suceavei, intr-un tinut numit de Eminescu ca fiind ‘Dulcea Bucovina’, un loc plin de frumusete naturala si biserici cu fresce medievale.

Manastirea a fost construita intre anii 1602 si 1609 de catre mitropolitul Moldovei, Crimca, intr-un stil care avea mai apoi sa influenteze arhitectura manastirilor din Moldova si Bucovina in general.

Stilul se caracterizeaza pritnr-o fatada plina de fresce exterioare pictate cu maiestrie, care inlocuiesc fatada de piatra clasica. Aceasta schimbare s-a datorat ocupatiei otomane, timp in care toate resursele erau ghidate inspre scopuri de aparare, ornamentarea si aspectul estetic fiind secundar.

In ciuda acestui fundal manastirea contine totusi toate elementele necesare unui lacas de cult construit in stil moldovenesc cum ar fi acoperis piramidal, plan cruciform bizantin precum si detalii gotice – care ornamenteaza usile si ferestrele – si basoreliefuri cu motive floare precum si braul nelipsit.

Complexul de la Dragomirna este format dintr-o Biserica Mica – biserica schitului – Biserica Mare, vechile ziduri de aparare, cladirea veche a ecumeniei, cinci turnuri, chiliile maicutelor si ale preotilor si paraclisul.

Biserica Mica – Biserica Schitului

Biserica mica nu are pronaos, ea fiind formata doar dintr-un altar, naos si pridvor, dar toate acestea sunt foarte frumos proportionate oferind locului eleganta si smerenie. In cimitirul manastirii exista o pisanie scrisa in limba slavona, pisanie care initial era deasupra usii manstirii si care atesta ca fostul episcop de Radauti alaturi de un logofat au intemeiat biserica in 1902.

Biserica Mare

Biserica Mare a fost sfintita pe data de 1 septembrie 1609 fiind sfintita sub gramul Pgorarea Sfantului Duh. Constructia impresioneaza prin dimensiunile ei si pentu a o vedea cel mai bine este indicat sa fie privita din extremitatea estica.

Revenind la fresca manastirii, aceasta s-a pastrat destul de bine desi nu este intact; din pacate restaurarea picturilor interne  este imposibila deoarece detaliile s-au sters din cauza conditiilor de pastrare in naos si altar.

Share
This entry was posted in Blog and tagged . Bookmark the permalink.