Obiective turistice – Manastirea Horezu

Manastirea Horezu este cel mai mare asezamant religios din Oltenia fiind considerat ca ‘cel mai frumos si rafinat exemplar de arhitectura romaneasca’.

Numele manastirii porneste de la o legenda care spune ca mesterii care au lucrat la constructia acestui local de cult trebuiau sa lucreze doar noapte de frica turcilor, si pe timpul noptii cantau huhurezii. Constructia a durat trei ani de lucrat pe intuneric intre 1960 si 1963, pentru ca apoi 300 de ani mai tarziu Manastirea Horezu a fost inclusa in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO, in 1993.

Asezamantul religios este o manastire fortificata care de la distanta poate da impresia unui castel infricosator dar acest sentiment de frica si apasare dispare insa pe masura ce pasesti tot mai adanc in curtea asezamantului. Charles Diehl – mare cunoscator al artei bizantine – a spus despre Manastirea Horezu ca este cel mai frumos loc din toata Romania.

Caracteristicile constructiei combina elemente bizantine, islamice si paladine, intr-un mod foarte armonios. Toate detaliile si ornamentele se imbina impreuna cu mult gust si multa pricepere contribuind la frumusetea lacasului.

Manastirea Horezu

Pe langa picturile bine facute, interiorul bisericii contine un iconostas sculptat in lemn si un scaun domnesc care poarta stema Cantacuzinilor.

Ansamblul de la Horezu se intinde pe trei hectare si contine in fapt patru lacase de cult:

–          Biserica propriu zisa, care a fost ctitorita de Constantin Brancoveanu;

–          Biserica Bolnitei, ctitortia de catre doamna Maria Brnacoveanu in 1669, care a fost zugravita de Preda Nicolae si Ianache;

–          Schitul ‘Sfintilor Apostoli’, ctitorit de Ioan Arhimandritul in 1698, acesta fiind zugravit in anii 1700 de Iosif si Ioan;

–          Schitul ‘Sfantul Stefan’, ctitorit de catre Stefan Brancoveanu, fiul cel mare al domnitorului in 1703, pictura fiind realizata de Ianache, Istrate si Harinte.

Zidurile exteriorului manastirii comunica cu o capela, un turn de paza in stil baroc precum si o camera de consiliu, o lsala de mese, o clopotnita si chiliile maicutelor.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.