Muzeul Satului are numele oficial de Muzeul Satului Dimitrie Gusti, dateaza din 1936 si este de o importanta majora pentru cultura si istoria Romaniei din moment ce viata rurala a avut o mare insemnatate de-a lungul timpului.
Teritoriul romanesc, chiar si inainte de a exista un popor roman sau tari romane, era cunoscut ca fiind un teritoriu in principal rural, acest lucru fiind valabil inca din perioada dacilor. Odata cu cucerirea romana acestia din urma au construit cateva orase dar teritoriul s-a pastrat predominant rural pana in a doua jumatate a secolului XX.
Desi aceasta proportie s-a schimbat in ultimele cateva decenii, Romania este inca rurala intr-o foarte mare masura, si este cel putin interesant faptul ca muzeul dedicate lumii rurale sa se gaseasca in capitala.
Muzeul Satului se intinde pe o suprafata de aproximativ 70 hectare si expune in jur de 70 de case originale din diferite zone ale tarii. Casele sunt cu adevarat orignale, insemnat ca acestea au fost dezmembrate bucatica cu bucatica, transportate in capitala si apoi reasamblate in cadrul muzeului. Acest nivel de rabdare si migala se datoreaza in mare parte fondatorului, Dimitrie Gusti.
Un lucru surprinzator este atmosfera pe care Gusti a reusit s-o creeze cu ajutorul unei prese de ulei, a unei mori de apa, a unei mori de vant cat si ustensile traditionale si originale, folosite pe parcursul timpului. Atmosfera aduce mult mai mult cu un parc natural decat un muzeu si acest lucru este foarte placut pentru vizitatori.
Cea mai veche casa din cadrul muzeului este construita in secolul XVII, iar cea mai noua dateaza din secolul XIX.
Una din atractiile principale ale Muzeului Satului este arhitectura vernacular, aceasta fiind bazata pe lucrurl unor mesteri anonimi populari dar si pentru povestile pline de talc plasate in jurul gospodariilor si monumentelor existente in cadrul muzeului.