Productia de autovehicule autohtone a atins un record in 2012

Productia de autovehicule de pe piata locala a crescut cu aproape 1% in 2012 fata de anul precedent, atingand 337.800 de unitati – totusi acest numar se afla sub preconizarile initiale care isi doreau atingerea pragului de 400.000 de unitati.

Aceasta crestere a existat in ciuda faptului ca Dacia a produs la Mioveni cu 6% mai putine autovehicule decat in 2011. Cresterea fiind sustinuta in principal de uzina Ford de la Craiova.

Discutam despre aceasta crestere deoarece productia de vehicule pe piata locala este extreme de importanta atat pentru economia locala regiunii in care se gasesc uzinele cat si la nivel macro-economic – piata locala este estimate undeva la 4 miliarde euro iar Dacia reprezinta cam 10% din exporturile tarii si aproape 3% din Produsul Intern Brut al Romaniei.
Daca tot vorbim despre uzina Ford de la Craiova trebuie sa mentionam ca aceasta a reprezentat doar jumatate din numarul de masini stability ca tinta, in iunie 2012 cand s-a demarat productia.
Pe total, productia totala de autoturisme in tara a crescut cu 5,3% dar cea de utilitare a scazut cu 55% – acest lucru fiind cauzat de faptul ca Dacia a incetat productia Logan Van si Pick-up in vara lui 2012.
Pe de alta parte, exporturile de autovehicule au crescut cu peste 14% in 2012, atingand un nivel de peste 320.800 de unitati.
Ca de obicei exista mai multi factori care au afectat productia prevazuta de autovehiculedin Romania, unul dintre cei mai important fiind modificare taxei de poluare in 2012 care a fost mentionata ca motiv pentru scaderea pietei cu peste 20%. Functionarea defectuoasa a programului “Rabla” a fost inca unul dintre factorii care au dus la neatingerea pragului prevazut initial.
Acest fapt nu face discutia despre noul trimbru de mediu propus, decat cu atat mai interesanta si importanta pentru economia tarii.

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.