Azi ne continuam periplul pe la obiectivele turistice din tara sub forma de castele si ne vom opri la castelul Lapusna.
Situat intr-o zona muntoasa foarte frumoasa, la o altitudine de 815m, in comuna Ibanesti, satul Lapusna, castelul Lapusna se gaseste la 70 kilometri de Targu Mures si la 45 de kilometri de Reghin, in Muntii Gughiului, pe valea omonima.
Castelul Lapusna
Castelul a fost construit intre anii 1925-1926 si a apartinut – asa cum se cuvine unui castel – regilor Romaniei – Ferdinand, Carol al 2-lea si Mihai I – pana in anul 1949.
Castelul Lapusna a fost nationalizat in 1949, trecand in proprietatea statului si sub administrarea comunei Ibanesti in raza administrativa in care era situat. Pe durata conducerii comuniste, castelul a functionat sub denumirea de ‘Casa Prezidentiala’, evident, sau mai bine zis in functiunea de ‘Castel de Vanataore’ pentru cadrul cu functii inalte din anturajul conducerii comuniste.
Un obiectiv turistic din apropiere este Manastirea Lapusna, care dateaza din 1779 – o manastire de lemn, si care a fost adusa aici din satul Comori pentru a servi ca loc de inchinaciune pentru Casa Regala. Cand biserica a fost stramtuata odata cu ea au ajuns aici si icoane care atesta legaturile stranse dintre Transilvania si Moldova secolului al XVIII-lea.
In ziua de azi castelul Lapusna este un soi de destinatie ‘exotica’ a turistilor din toata tara, mai ales pentru cei care doresc sa-si petreaca sarbatorile – oricare ar fi acestea – intr-un cadru muntos in judetul Mures.
Cladirea este acum administrat de o firma privata de turism, care a investit peste 100.000 de euro in renovarea interioara si exterioara a acestuia in 2002, particularitatile design-ului de lemn fiind conservate pe timpul renovarii.
Datorita asezarii acestuia, linistea oferita de catre imprejurimile castelului fac din acesta o destinatie turistica care poate fi apreciata la maxim doar daca petreceti cateva zile in incinta acestuia.