Traditii de Halloween pe glob

Traditii de Halloween pe glob

Ne dati ori nu ne dati? Copiii romani spun asta de Craciun, insa in Marea Britanie si America, cei mici ies la “vanatoare” de dulciuri de Halloween. “Trick or treat?”

In urmatoarele randuri, vom vorbi despre cele mai interesante traditii de Halloween pe glob.

Sarbatoarea de Halloween este o inventie relativ “moderna”, dar originile sale sunt adanc inradacinate in festivalul pagan celtic Samhain. Biserica Crestina a transformat festivitatie pagane in sarbatori religioase, pe cat posibil, asa ca peste tot pe Glob azi Halloween este asociata cu Sarbatoarea tuturor sfintilor (celebrata si in Romania).

E fasinant de urmarit cum o sarbatoare se metamorfozeaza in descursul timpului, dar si particularitatile si traditiile locale. Este si cazul Halloween-ului!

Cum Marea Britanie este de fapt locul de origine al Halloweenului, multe din traditiile general adoptate vin de aici. Costumele inspaimantatoare si dovlecii sculptati ca lanterne (Jack-o’-lantern) si colindatul copiilor sunt doar cateva dintre acestea. De asemenea, in Anglia, Irlanda si Scotia, dar si in America, exista de asemenea obiceiul de a prevedea viitorul, mai exact de a vedea chipul sortitului (sau sortitei) privind intr-o oglinda intunecata sau intr-un vas cu apa. Traditia antica spunea ca, daca reflectia pe care o vedeai era un craniu, aveai sa “te casatoresti cu moartea”.

In Scotia, o traditie similara indeamna fetele sa decojeasca un mar si sa arunce coaja in spate. Litera formata va fi initiala viitorului iubit sau sot.

In Mexic, Halloween e echivalent cu El Dia de los Muertos. In sate, oamenii ies pe strada dansand imbracati in schelete si plimba un cosciug in care e un om viu. Cam dubios!

In Germania, oamenii ascund cutitele pentru ca spiritele ce se plimba in voie pe pamant in noaptea de Halloween sa nu se raneasca. (Sau poate ca sa nu ii raneasca pe cei vii…).

In Romania, Halloween nu este o sarbatoare oficiala, dar a capatat din ce in ce mai multa popularitate, macar pentru ca ofera un pretext prietenilor de a se intalni la o petrecere colorata!

Share
This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.