Luna iunie e in toi, ceea ce inseamna ca mult asteptata vara a venit, intr-un final; ceea ce la randul sau inseamna ca putem planui iesiri in oras si vacante fara nicio grija. In acest context, cu siguranta veti gasi orice sugestie utila. Astazi propunem o discutie despre Focsani, un oras cu o istorie surprinzatoare.
Resedinta, cel mai mare si probabil cel mai infloritor oras din punct de vedere cultural si industrial din Vrancea, Focsani este un taram care ascunde mai multe mistere decat s-ar vedea la o prima inspectie. Istoria Moldovei este la ea acasa in Focsani, vechiul targ plin de amintiri ce se intinde intre raurile Milcov si Putna.
Locuit inca din era neolitica, Focsani este pentru prima data atestat documentar in secolul al XVI-lea. Pe atunci era doar un sat, insa unul bogat si important, dupa cum o spun cronicile secolelor urmatoare. In vremea lui Al. I. Cuza, Focsaniul capata importanta, aici fiind infiintate Comisia Centrala – care elabora legi pentru Moldova si Tara Romaneasca – Curtea de Casatie, doua tribunale, doua prefecturi, politie si doua sectii de municipalitate.
Cea mai mare inflorire culturala o cunoaste orasul in deceniile care urmeaza, aici ridicandu-se Gimnaziul (1866), spitalul judetean (1867), Filarmonica (1907), Biblioteca Publica (1912). In 1917, se semneaza aici armistitiul dintre Romania si Puterile Centrale. In perioada comunista, Focsani trece printr-un intens plan de urbanizare si industrializare. Cartiere cu blocuri, dar si uzine si fabrici se ridica, iar in 1968 Focsani devine resedinta judetului Vrancea.
Astazi, Foscani ramane un important oras, dar si un centru cultural. Aici puteti vizita Mausoleul Eroilor dedicat ostasilor cazuti in lupta pentru intregirea neamului, Muzeul de Stiintele Naturii, Muzeul Vrancei sau puteti opta pentru o seara culturala la Teatrul Mr. Gh. Pastia.
O destinatie naturala absolut fermecatoare din apropiere este Lacul Negru, situat la o inaltime de peste 1.200 m, unde puteti ajunge cu inchirieri masini Focsani daca strabateti DJ 205D.