Traditie si cultura in Botosani

Traditie si cultura in Botosani

In plimbarile noastre prin Romania, am poposit nu o data la Botosani, asa ca astazi ne-am gandit sa ne intoarcem pentru a va vorbi putin despre traditie si cultura in Botosani.

Pe harta culturala a tarii, Botosani ar trebui sa ocupe un loc de seama. Arar ne amintim ca in acest oras au vazut lumina zilei unele dintre cele mai de seama personalitati de talie nationala si internationala: poetul national Mihai Eminescu, Max Blecher, marele compozitor George Enescu, pictorul Stefan Luchian, biologul Grigore Antipa si academicianul Nicolae Iorga. Botosaniul a fost de asemenea locul de nastere al Preotului Cleopa, al Patriarhului Teoctist, al politicianului Grigore Alexandru Ghica si al generalului Gheorghe Avramescu.

In onoarea acestor personalitati si a contributiei lor la cultura Romaniei, in Botosani se pot vizita: Galeriile de Arta Plastica “Stefan Luchian”, Casa Memoriala “Nicolae Iorga”, Casa Memoriala “Grigore Antipa” si Parcul “Mihai Eminescu”.

Dar este fascinant de descoperit de asemenea ca Botosaniul nu este doar un centru al culturii inalte. Este de asemenea un taram ancestral, unde traditiile inca dainuie, nealterate de trecerea secolelor.

Portul popular botosanean se remarca prin simplitate si austeritate cromatica si printr-o prdilectie spre imprimeuri florale si geometrice. Muzica si coregrafia populara sunt foarte variate, remarcandu-se o serie de dansuri in perechi si hora. La inceputul secolului XX, se remarca “breasla lautarilor”, precum si o societate culturala purtand numele lui “Ion Creanga”.

Dintre mestesuguri, olaritul ocupa un loc de seama in aceasta regiune, aici gasindu-se vestigii ceramice inca din era neolitica. Broderiile migaloase – gasite pe obiecte de uz casnic, imbracaminte si chiar in constructiile traditionale – sunt de asemenea caracteristice zonei Botosani.

Va sfatuim cu toata caldura sa vizitati macar o data aceste frumoase meleaguri unde cultura isi gaseste o expresie atat de variata. Puteti sa apelati la inchirieri auto Botosani pentru a beneficia de cele mai bune servicii de rent a car locale pe durata sederii.

Share
This entry was posted in Blog, Botosani, Inchirieri masini and tagged , , , . Bookmark the permalink.