Unul dintre cele mai fascinante elemente ale tarii noastre, din punctul de vedere al strainilor in special, este amestecul cuceritor de vechi si nou, caracterul ancestral al traditiilor care inca sunt practicate pe plaiurile mioritice.
In ultima zi a anului, vorbim despre cele mai celebre, dar si cele mai interesante traditii de anul nou in Romania. Desi in prezent Romania este o tara moderna iar romanii, spirite libere, nu traseaza reguli stricte in felul in care se celebreaza sarbatorile de iarna, cu totii am auzit de plugusorul si am asistat (uneori, putin agasati) la procesiunea “ursului” in prima zi a noului an. Iata si originea acestor traditii si superstitii.
Plugusorul este ultimul “stadiu” al colindatului. In special la tara (dar nu numai), copiii incep sa colinde inca de pe 31 decembrie, cantand si sunand din clopotei.
Din Bucovina se trage traditia Ursului. Simbol al puterii si al triumfului asupra iernii, ursul aduce speranta ca primavara va veni curand si va fi insorita si fericita. Din nefericire, uneori animalele sunt exploatate, lucru care face traditia destul de nepopulara peintre iubitorii animalelor. Vestea buna este ca “ursul” nu trebuie sa fie real pentru acest dans: poate fi inlocuit si de un om deghizat.
Indragostitii stiu ca, inainte de revelion, trebuie sa se sarute sub o crenguta de vasc pentru a avea parte de iubire si noroc in noul an. De asemenea, se spune ca vei petrece anul care urmeaza alaturi de cel pe care il vei saruta, asa ca alegeti cu atentie si cu multa dragoste!
Exista si alte superstitii interesante: spre exemplu, se pare ca in ultima zi a anului nu trebuie sa cheltuim nimic si nici sa aruncam ceva (nici macar gunoiul!), caci riscam sa alungam norocul din casa.
De asemenea, in Moldova si Transilvania exista o veche superstitie cum ca animalele capata glas in noaptea de Anul Nou.