
Va gasim din nou un motiv sa aveti drum spre Brasov, de data aceasta intr-o noua incursiune prin cele mai fascinante Castele din Romania: Cetatea Fagarasului este alegerea noastra de astazi.
Cetatea Fagarasului ne aduce aminte de renumitul Carcassonne din Franta. In jurul anului 1310, constructia cetatii a inceput din ratiuni strategice: de comert si aparare (turcii si tatarii obisnuiau sa atace Tarile Romane intens deja pe atunci). Din punctual de vedere al comertului, cetatea lega Brasovul si Sibiul de Valahia. Domnitorii Stefan Mailat si Gaspar Beches au folosit cetatea, dar si Mihai Viteazul mai tarziu care a folosit-o drept cetate de scaun.
De fapt, Mihai a cucerit Fagarasul in 1599 si l-a daruit sotiei sale, Doamna Stanca. Cetatea va fi camin pentru familia domnitorului, dar si pentru bogatiile sale. Cetatea este centru militar in razboiul de unire a Tarilor Romane, iar dupa infrangerea de la Miraslau, ostile romane se retrag aici.
In secolul al XVII-lea, Cetatea Fagarasului cuprindea peste 60 de sate. Aceasta a fost perioada sa de apogeu. Aici se tinea Dieta din Transilvania.
Istoria Cetatii Fagarasului este una tumultuoasa. Dupa cucerirea hasburgica, devine garnizoana, iar in anul 1721, a devenit sediul Episcopiei Greco-Catolice Romane. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, intre 1948 si 1960, Fagaras a fost loc de incarcerare pentru opozantii comunismului, o parte a “Gulagului romanesc”.
Totusi, incepand cu anul 1965, cetatea – partial lasata in ruina – si-a inceput drumul spre restaurare, mantuire si transformare in castel – muzeu.
Cetatea Faragasului este considerata astazi una dintre cele mai frumoase din lume. Vizitarea este 15 lei bilet intreg, 7 lei pentru copii, studenti si pensionari si gratuita pentru persoanele cu dizabilitati si insotitorii acestora. Se viziteaza in fiecare zi, mai putin lunea.
Cu un transfer de la Brasov, puteti calatori in scurt timp pana la frumoasa Cetate a Fagarasului.