Nu putini sunt aceia care pretind ca se pot “conecta” cu trecutul indepartat, ca pot sa simta cum le curge prin vene sangele stramosilor si am vorbit in trecut despre cei care chiar aduc la viata evenimente istorice si momente de reper (prin “reenactment”). Pana la ce nivel a fi roman inseamna a fi urmasul dacilor? E o intrebare grea, poate. Mai degraba, haideti sa vizitam cateva din Cetatile Dacice din Romania.
Desigur, cea mai importanta si cunoscuta cetate a vechilor dacilor – cucerita si reconstruita de romani – este Sarmizegetusa. Acum, din cetate au ramas cateva ruine in satul Gradistea Muncelului din Hunedoara, dar Sarmizegetusa era cel mai important centru spiritual, economic si militar al statului dac.
Cetatea e inclusa in lista patrimoniului UNESCO si odinioara includea 6 fortarete care i-au servit lui Decebal (pentru un timp) drept refugiu impotriva invaziei romane.
In constanta, vizitati si Capidava, vechea cetate fortificata din localitatea cu acelasi nume de pe malul drept al Fluviului Dunarea. Cetatea dacica a fost luata cu asalt de goti in secolul al trilea, dar refacuta in secolul al patrulea, cand de altfel izvoarele istorice atesta aici prezenta unui centru de cavalerie. Dupa finala retragere bizantina din jurul anului 600, Capidava a fost recladita in secolul al zecelea doar pentru a fi asediata de pecenegi in anul 1036 su parasita definitiv, pana ce a redevenit de interes ca un sit arheologic.
Nu in ultimul rand, Callatis (despre care poate ati auzit cu referinta la Festivalul anual de muzica), a fost o cetate dacica din Dobrogea. La 49 de kilometri de Constanta, pe locul vechii asezari troneaza azi blocuri si cladiri moderne.
V-ati hotarat ca merita sa vizitati marea si in afara sezonului? Cu Constanta rent a car, puteti calatori spre cele mai frumoase cetati dacice din Dobrogea la volanul unei masini excelente!