Daca strainii “vaneaza” legende gotice si fiinte mitice in Romania, acest lucru nu e complet lipsit de sens. Doar ca sunt lipsiti de imaginatie sa le caute doar in Castelul Bran. Transilvania (si Romania intreaga, de fapt), abunda in povesti ciudate din vremuri stravechi, dar si de artefacte si locuri care pastreaza memoria unor legende intunecate.
Misterele intunecate ale Cetatii de la Ardud ne poarta in Ardealul evului mediu. Cetatea Ardud a fost construita de catre domnitorul transilvanean Bartolomeu Dragffy in 1481. In 1630, nobilul Alexandru Karolyi a ridicat un castel, din care va mai ramane doar un turn, restaurat in stilul neogotic in 1896.
Localnicii inca vorbesc despre legenda Cetatii de la Ardud, centrata in jurul figurii lui Francisc Rakoczi al II-lea, cel care locuia in cetate la acea vreme si o adusese la nivelul de a fi aproape imbatabila. Actiunea se petrece in vremea rascoalelor antihabsburgice de la 1700, cand in fruntea curutilor (luptatori antihabsburgici de diverse nationalitati), in Transilvania, era chiar Francisc Rakoczi al II-lea. Frustrati de infrangerile in lupta, austriecii au infiltrat in Cetatea Ardud un frumos ofiter, instruit sa o seduca pe fiica principelui.
Tanara indragostita a divulgat misterul unui tunel secret, dar intelegandu-si greseala, i-a marturisit tatalui sau. Chiar inainte de venirea austriecilor, Principele Rakoczi a reusit sa fuga, insa nu inainte de a o blestema pe fiica tradatoare.
Se spune ca aceasta traieste inca in tunel, asteptand sa fie salvata de un “print” care o va saruta de cate trei ori sub toate chipurile-i de fantoma: sarpe, broasca si mireasa. Tanarul care va reusi sa castige proba si astfel inima fantomei va fi dus prin tunelul secret la comoara ascunsa, plina de aur, argint si nestemate.
Daca va fascineaza povestile cu fantome, va invitam sa calatoriti in Transilvania inchiriind o masina in Romania online de la noi.