Ne-am gandit sa numim articolul de azi “Oradea prin caleidoscop” nu pentru ca vrem sa ii denaturam imaginea – din contra! Caleidoscopul este un fascinant obiect optic prin care lumea se vede fractalic, fascinant, colorat, in mii de nuante si perspective. Iar orasul Oradea este chiar asa: fascinant, divers.
Oradea este cel mai mare oras si resedinta judetului Bihor. Este un oras vestic, occidental nu doar din punct de vedere geografic, ci si un punct de intersectie al culturilor. Locuit de cam 50.000 de ani, orasul a fost prima data atestat documentar in secolul al XII-lea. Istoria locului este marcata si de coabitarea dintre romani si maghiari. Mai tarziu, Imperiul Austro-Ungar a marcat din nou destinul orasului, iar arhitectura frumoasa si veche dateaza de atunci: Palatul Baroc (adapostind Muzeul Tarii Crisurilor), Bazilica Romano – Catolica din oras, cea mai mare cladire bisericeasca europeana ridicata in stil baroc.
In timpul Revolutiei de la 1848, se remarca personalitati culturale deosebite, precum Ioan Gozman, Nicolae Joga sau Ioan Dragos, iar in 1918, in casa doctorului Aurel Lazar, se scrie documentul care va proclama dreptul romanilor din Transilvania la autodeterminare: Declaratia de la Oradea.
In 2015, romanii au fost invitati sa voteze pe Facebook cel mai frumos dintre orasele din Romania. Cu peste 13.000 de voturi, Oradea a iesit pe primul loc.
Cetatea Oradei este o minune arhitecturala in forma pentagonala care merita vizitata. De asemenea, Baile Felix din apropiere sunt una din cele mai vechi si mai importante statiuni balneare din tara. Statiunea se gaseste la 10 kilometri de oras, asa ca putem ajunge acolo cu usurinta prin intermediul unui transfer de la aeroportul din Oradea.
De asemenea, in oras puteti inchiria o masina cu Oradea rent a car, mai ales daca va place sa va bucurati de libertatea de a conduce propria masina.