Bine ati revenit pe blogul nostru! Ne gandim de fiecare data unde sa mai calatorim. Pentru azi, ne-am gandit sa facem o vizita in orasul de poveste: Palatele din Oradea sunt numeroase si reflecta bogatia culturala a unui oras cosmopolit, dezvoltat si relevant ca destinatie turistica.
Cel mai grandios palat din Oradea este Palatul Episcopal Romano-Catolic, construit intre anii 1762 si 1777. Complexul in forma de U beneficiaza de gradini interioare extinse, dar mai ales cuprinde 100 de camere. Printre cei mai de seama oaspeti ai palatului se numara Imparateasa Maria Terezia si Josif II al Austriei.
Palatul Rimanoczy Jr. pe de alta parte adaposteste Episcopia Ortodoxa Oradeana. Construit in anul 1903, poate nu se lauda cu o istorie atat de bogata ca Palatul Episcopiei Romano-Catolice, dar cladirea este de asemenea monumentala, etaland un stil gotic-venezian. Cuprinde doua etaje si sapte registre de fatada.
Palatul Ullmann, construit in anii 1910 in stilul Secession vienez de catre un bogat evreu stabilit in Oradea. Cladirea este gandita in jurul unei curti interioare si cuprinde trei etaje plus mansarda. Exteriorul este simetric, ornamentat discret, dar frumos cu elemente iudaice: motive specifice geometrice dar si florale, o menora cu doi lei strajuind-o. Palatul a avut mai multe functii de-a lungul timpului. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, devine bloc de locuinte, iar mansarda serveste drept atelier pentru artisti.
O cladire-simbol in Oradea, Complexul Vulturul Negru este una dintre cele mai graitoare mostre ale stilului secession. Dateaza din anul 1907 si a fost proiectat de Komor Marcell si Jakab Dezso sub indrumarea arhitectului Sztarill Ferenc. Cladirea este formata din trei corpuri si a fost proiectat pentru a adaposti sali de bal si de teatru, un cazino si birouri. Este impresionanta explozia de linii curbe, vitralii si candelabre presarate cu motive geometrice si florale.
Pentru a admira orasul de poveste al Transilvaniei, inchiriati o masina in Oradea!