Nu ne mai saturam de orasul Oradea de cand l-am vizitat prima data. Ne gasim in fiecare an un pretext sa il revedem si asta pentru ca, de fiecare data ce poposim aici, il gasim familiar si totusi altfel. Si cum istoria unui loc este revelata in mare masura de arhitectura locala, va invitam sa facem un tur al celor mai frumoase dintre Palatele din Oradea.
Cetatea Oradea este o uluitoare constructie medievala in forma pentagonala cu colturi strajuite de bastioane. Timp de secole, Cetatea Oradei a aparat estul Europei de inaintarea cotropitorilor. In anii 1570-1620, Cetatea isi capata forma actuala, in stilul istalian renascentist. In ultimii ani, Cetatea a trecut printr-un proces de restaurare si reintoarcere la frumusetea de odinioara. Este si una dintre atractiile turistice de interes din oras.
Palatul Rimanoczy este una dintre cele mai dramatice dintre constructiile oradene, ridicat in anul 1905 de Rimanoczy Kalman Jr. in stilul gotic-venetian. Balcoanele de pe colt aduc un aer romantic, boem, iar logia centrala domina cel de-al doilea etaj. Palatul este una din cele mai fotografiate cladiri din Oradea de asemenea.
Palatul Baroc din Oradea adaposteste Palatul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, construit in cea de-a doua jumatate a secolului XVIII in stil baroc. Impreuna cu Bazilica Sfanta Maria si Sirul Canonicilor din apropiere, formeaza cel mai important complex baroc din Romania.
Sunteti gata pentru inca un popas? Va propunem Palatul Ullmann. Este o constructie din anul 1913 in stil secession ridicata dupa un proiect al arhitectului Lobl Ferenc. Casa este destul de impunatoare – un palat citadin in toata splendoarea. Cea mai impactanta caracteristica sunt geamurile, decorate cu vitralii multicolore. De asemenea, broderii cu lei strajuiesc fatada acestei resedinte minunate.
Cum putem parcurge intreaga “harata” a palatelor din Oradea? Cea mai simpla maniera e sa inchiriem o masina cu Oradea rent a car.