Un tur al celor mai frumoase pesteri din Romania

Un tur al celor mai frumoase pesteri din Romania

Vara inca nu si-a intrat in drepturi, dar de indata ce se va intampla asta, vom pleca toti in cautare de racoare si liniste. Si unde mai bine decat in misteriosul peisaj carstic? Azi va propunem un tur al celor mai frumoase pesteri din Romania. Haideti sa vedem cu ce ne mandrim si cum au fost amenajate pentru agrement pesterile de pe teritoriul tarii noastre.

Poate nu stiati, dar in Romania se gasesc vreo 12.000 de pesteri! Nu toate sunt vizitabile, bineinteles. Dar printre cele care sunt, una dintre cele mai spectaculoase este Pestera Ursilor din judetul Bihor. Odata intrat in lumea magica si intunecata a pesterii, te vei gasi printre dramatice stalactite si stalacmite si la un moment dat, vei putea admira si fosilele ursului de caverna. De fapt, de la aceasta magnifica bestie isi deriva pestera si numele. De asemenea, prima galerie in care veti intra este Galeria Ursilor; urmeaza Galaeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor pentru a completa un tur de neuitat.

La Pestera Ursilor puteti ajunge cu Oradea rent a car sau, daca drumurile locale nu va  sunt cunoscute, cu un transfer de la aeroportul din Oradea.

Tot in Bihor, in munti, aproape de Varful Piatra Galbenii, spre Padis, gasiti o alta pestera “monument natural”. Este vorba despre Pestera Ghetarul Focul Viu. Ea este un ghetar imens care cuprinde 25.000 mc de gheata fosila. Legenda spune ca in vremea regelui Decebal traiau aici niste uriasi insarcinati de rege sa pazeasca aurul dacilor. Intr-o zi, hotii au venit pentru a fura comoara si l-au otravit pe fiul uriasilor. Suparati ca si-au pierdut mezinul, uriasii au rascolit pamantul, ucigandu-i pe hoti si formand dealurile, pesterile si vaile din imprejurimi.

In comuna Baia de Fier din judetul Gorj, inca din anul 1963 a fost deschisa spre vizitare Pestera Muierilor. A fost prima pestera amenajata in acest scop, de fapt. Speologii si arheologii au stabilit ca pestera a fost locuita inca din paleolitic, iar zona are o deosebita valoare istorica.

Share
This entry was posted in Oradea and tagged . Bookmark the permalink.