Palatul Cuza de la Ruginoasa

Palatul Cuza de la Ruginoasa

Soarele si promisiunea primaverii ne indeamna din ce in ce mai mult sa visam la vacante si excursii, asa ca astazi va propunem o calatorie spre Iasi, unde merita vizitat Palatul Cuza de la Ruginoasa.

De personalitatea puternica a domnitorului Alexandru Ioan Cuza se leaga o serie de reforme curajoase, care au modernizat Romania si i-au ridicat cu mult statutul si prestigiul. Din pacate, la peste un secol si jumatate de la Unirea Mica din 24 ianuarie 1859, parca prea putin se spune despre aceasta remarcabila – si discreta personalitate.

Palatul de la Ruginoasa, alaturi de domeniile inconjuratoare, au fost achizitionate prin licitatie de catre domnul Principatelor Romane, Alexandru Ioan Cuza, in anul 1862. Desi nu a locuit pentru mult timp aici, a petrecut pe mosie momente de liniste si fericire si avea in minte sa renoveze integral castelul. Sotia sa, Doamna Elena, a locuit insa la Ruginoasa si ea a fost cea care s-a ocupat de redecorarea, mobilarea si renovarea locuintei.

In prezent, Palatul de la Ruginoasa functioneaza ca un muzeu in memoria domnitorului Cuza, insa inainte de a intra in posesia acestuia, a fost construit la inceputul secolului XIX de catre familia Sturdza.

In cadrul ansamblului muzeal Palatul Cuza de la Ruginoasa, puteti vizita gradinile (unde veti admira si caleasca domnitorului), dar si interiorul fascinant al resedintei. Trecand prin camerele eleganate, decorate in stil romantic, veti descoprti nenumarate exponate care vor aduce la viata stilul de viata si culoarea acelor vremuri de mult apuse.

“Pastorita” de N. Grigorescu este expusa in salonul Palatului, iar in biblioteca familiei, veti gasi volumele care umpleau orele de liniste ale lui Cuza.

Va indemnam sa vizitati frumosul Palat de la Ruginoasa, alaturi de alte atractii turistice din Moldova. Puteti apela oricand aveti nevoie la Inchirieri masini Iasi pentru a vizita orasul si imprejurimile!

Share
This entry was posted in Blog, Iasi, Inchirieri masini, Rent a car Romania and tagged , , . Bookmark the permalink.