Cetatea Neamtului este una dintre putinele constructii fortificate care s-au dovedit a fi indestructibile, chiar si Mohamed al II-lea – cuceritorul Constantinopolului – a fost tinut in afara zidurilor cetatii.
Cetatea initiala a fost ridicata pe durata domniei lui Petru I al Moldovei, dar aceasta s-a dezvoltat la maxim pe timpul domniei lui Stefan cel Mare, cand aceasta a fost inclusa in sistemul de aparare de cetati fortareata.
Momentul de glorie al cetatii vine in 1691 cand este atacata de catre polonezii lui Ioan Sobieski, batalie cunoscuta tuturor elevilor de scoala generala deoarece a fost descrisa de catre Costache Negruzzi in nuvela ‘Sobieski si Romanii’.
Cetatea Neamtului este pozitionata pe partea de vest a orasului Targu Neamt si adesea este comparata cu un cuib de vulturi, deoarece aceasta sta de paza deasupra zonei.
Trebuie mentionat faptul ca materialele din care a fost construita cetatea au fost luate din regiune, si includ gresie, sisturi verzi, bolovani, pietris si nisip. Mortarul folosit facea o priza perfecta si 600 de ani au dovedit ca acesta este mult mai rezistent decat piatra. Reteta exacta de pe care a fost pregatit mortarul nu este cunoscuta, tot ce se stie este ce are in compozitie, respective nisip, piatra sfaramata, caramida pisata si mangal.
Cetatea Neamtului este usor de gasit fiind situate in partea de sud-est a judetului Neamt, la o distanta de apropximativ 46 de kilometri de resendina acestuia. Targu Neamt este si mai aproape de cetate si din acesta porneste un drum laturalnic care indica directia corecta inspre cetate.
Programul de vizitare pentru cetatea Neamtului este de luni pana duminica de la 9 dimineata la 5 dupa-amiaza si reprezinta un obiect care trebuie vizitat cu siguranta daca sunteti in zona.
Daca alegeti servicii de inchirieri masini Neamt veti putea vizita cetatea fara nici o problema, oricand doriti dumneavoastra.