Ce vizitam in Resita?

Ce vizitam in Resita?

Doriti sa vizitati judetul Caras-Severin? De ce nu! Prima oprire este resedinta de judet si poate cel mai important oras din regiune: Resita. Ce vizitam in Resita? Iata intrebarea la care dorim sa raspundem astazi.

Nicolae Iorga sustinea ca numele orasului vine din latinescul “recitia”, adica “izvorul rece”. El atribuia acest nume romanilor din timpuri stravechi, care l-ar fi ales dupa un izvor de pe valea Doman. In secolul al XV-lea, Recsicza era mentionata ca parte a comitatului Caras, iar mai tarziu, este mentionata de habsburgi prin anul 1673 sub numele de Retzisa. Istoria orasului este foarte veche si merita explorata.

Unde? La Muzeul Banatului Montan din Resita. Muzeul cuprinde un patrimoniu impresionant de 76.000 de piese impartite in diverse categorii. Colectia de arheologie este cea mai insemnata, consemnand mii de ani de istorie locala, din timpurile romanilor pana in prezent, colectia de arta cuprinde exponate medievale (in special bratari, coliere si alte bijuterii si artefacte), pe cand colectia numismatica insumeaza vreo 11000 de monede din antichitate si evul mediu. De asemenea, exista o expozitie dedicata tehnicii si o colectie de etnografie, care se mandreste cu exemplare de port traditional banatean.

Daca preferati o iesire in aer liber, atunci trebuie sa ajungeti la Lacul Trei Ape, in depresiunea Garana. Pe langa aerul curat de pe malul lacului, aici va puteti bucura explorand traseele sigure si bine marcate din zona, pescuind sau schiind (iarna). Lacul se gaseste de vreo 40 de kilometri de Resita, asa ca serviciile inchirieri auto Resita va pot fi de folos.

Si tot pentru iubitorii de aer liber se recomanda o excursie la Rezervatia naturala Padurea Ezerisel, o zona protejata cu o flora spectaculoasa si o fauna speciala.

Resita merita un loc pe harta turistica din Romania. Explorati judetul Caras-Severin si acest oras deosebit numit Resita!

Share
This entry was posted in Resita and tagged . Bookmark the permalink.