Traditii si superstitii: Moldova

Traditii si superstitii: Moldova

Se spune adesea despre Romania ca este un taram atemporal; strainii zic – uneori cu ironie, alteori cu admiratie – ca Romania e o tara pitoreasca, unde obiceiurile vechi si datinile colorate persista peste secole. Asa ca astazi vorbim despre ceva ce face Romania unica: ale sale Traditii si superstitii: Moldova este prima oprire de astazi.

Traditiile cu care se lauda moldovenii  includ arta populara, cu precadere artefacte de lemn, olarit si tesaturi.

Tesaturile originale s-au dezvoltat foarte mult in zona poate si datorita unei vechi datini care spune ca mireasa trebuie sa teasa un covor de mana pentru a-l darui in ziua nuntii mirelui sau. Covoarele si tesaturile moldovenesti impresioneaza prin modelele colorate si complicate, dar si prin materialul neted si de calitate (canepa, bumbac, matase sau in).

De Sfantul Andrei, fetele din Moldova se distreaza prefacandu-se… ursitoare. Superstitii le ajuta, spun ele, sa isi vada sortitul, pe cand baietii fura noaptea portile caselor fetelor pentru ca acestea sa plece in cautarea lor dimineara.

Pastele este o pata de culoare in calendarul traditiilor romanesti si mai ales moldovenesti. De Paste, in Ajun, gospodinele coc cozonac si incondeiaza oua rosii, care vor fi sfintile in Noaptea Invierii. De dimineata, copii si adulti deopotriva se spala pe fata cu un ou alb si cu unul rosu inainte de a se aseza la masa pentru a sarbatori si a pranzi in familie.

Moldovenii stau impreuna. Familia este foarte importanta – si ne referim aici la familia extinsa. Uneori sunt criticati din cauza aceasta, dar adevarul este ca unitatea ii ajuta sa razbeasca astfel si departe de casa. Acest sentiment de aparteneta si coeziune are origini vechi. Desi traim intr-o alta epoca, o nunta traditionala moldoveneasca se sarbatoreste in “casa mare”, intr-o camera sau sala spatioasa, alaturi de intreaga familie, desigur.

Daca apelati la inchirieri masini Suceava, puteti strabate judetul in lung si in lat in cautarea celor mai interesante traditii moldovenesti.

Share
This entry was posted in Suceava and tagged . Bookmark the permalink.