Se apropie Pastele, asa ca unii dintre noi isi vor reaminti ca sarbatoarea Invierii e mai mult decat iepurasi de ciocolata si oua vopsite. Fara stridente, astazi va propunem un moment de pace la manastire in Bucovina. Unii dintre voi poate se gandesc sa petreaca sarbatorile in linistea si frumusetea unei manastiri.
Regiunea istorica pe care o cunoastem sub numele de Bucovina este recunoscuta pretutindeni in lume pentru multitudinea de manastiri si biserici cu fresce de interior si de exterior de o deosebita frumusete, pastrate excelent. Pentru asta, de fapt, regiunea a intrat in patrimoniul international UNESCO inca din anul 1993.
Ati auzit, probabil, despre “albastrul de Voronet”. Frescele exterioare si interioare au fost pictate intr-o nuanta de azur cu adevarat unica in lume. Voronet este poate cel mai cunoscut si indragit lacas de cult din tara. Se gaseste in Suceava si este ctitoria lui Stefan cel Mare, datand din anul 1488. Povestea manastirii este uluitoare, fiind ridicata in doar patru luni, dupa cum o confirma izvoarele. In apropiere, puteti vizita Gura Humorului si Campulung Mondovenesc.
Manastirea Moldovita este un alt nume rezonant pe harta manastirilor bucovinene. A fost ridicata in 1410 de domnitorul Alexandru cel Bun si reabilitata de Petru Rares. Frescele arata nu doar scene religioase, ci si ostasi romani luptand impotriva otomanilor.
Nicio vizita in Bucovina nu ar putea fi completa fara o oprire la Manastirea Putna, prima ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare si mormantul sau. Manastirea a ramas in piciaore din anul 1469 si poate fi vizitata daca, la volanul unei masini de la inchirieri auto Suceava, calatoriti spre una din cele mai frumoase regiuni din tara.