Dintre toate regiunile din tara noastra, Ardealul este cel mai eclectic amestec cultural. Influentele sasesti si maghiare se contopesc cu stilul de viata al localniciolor romani, asta se intampla de secole si asta face locul unic. Astazi vorbim despre Traditii si superstitii: Transilvania este destinatia noastra de astazi. Haideti sa exploram acest taram de poveste, ca si legendele carora le-a dat nastere de-a lungul timpului!
Sasii din Transilvania (saxoni, adica, fiind colonisti din Germania si Olanda de azi), au adus, in evul mediu, cand s-au asezat la noi in tara, multe dintre sarbatorile si traditiile lor. Una dintre acestea este Kronnenfest, o sarbatoare populara care marca trecerea catre sezonul de vara. Se sarbatoreste in iunie, inainte de perioada recoltelor. In ce consta? Comunitatea ridica un stalp inalt de lemn, foarte bine lustruit (pentru a fi cat mai inaccesibil sa te cateri). Se impodobeste apoi cu o coroana in care se impletesc bomboane, un purcel sau o pasare si tuica si apoi se incepe jocul: ati ghicit, trebuie ca un temerar sas sa ajunga la coroana!
In prezent, foarte putine sate din comunitatea saseasca mai pastreaza astfel de traditii, dar asta le face parca si mai fascinante si absolut unice.
Societatea saseasca din Transilvania medievala era foarte bine organizata sub forma de bresle. Breasla tesarorilor era una respectabila, dar si inventiva. Din timp in timp, acestia organizau Webertanz sau Dansul Tesatorilor. Dansul este rar si absolut spectaculos azi. Opt perechi de dansatori imbracati in straie traditionale canta si danseaza, iar miscarile lor impletesc o tesatura multicolora, deosebit de migaloasa.
Si romanii din Transilvania au imbogatit folclorul nostru cu traditii si obiceiuri unice. Spre exemplu, de Craciun, merg cu Capra, un simbol al sanatatii si bogatiei, un dans vesel, galagios si optimist pentru anul care va veni!
Zona Maramuresului este depozitara a celor mai interesante obiceiuri. Pentru excursia acolo, va va fi de folos o masina de la Mures rent a car.