Dragii nostri, luna iunie este aromata si calda, optimismul se intoarce in inimile noastre odata cu primele zile de vara. Sa nu ne lasam dusi de valul poeziei, insa – sau cel putin, sa nu ne lasam dusi prea departe – doar pana in Ardeal, de unde ne-am gandit sa reluam plimbarile noastre prin tara. Sa vedem, asadar, ce trebuie sa nu ratati la Targu Mures.
Desi de la distanta pare un mic oras de provincie, Targu Mures se lauda cu o istorie impresionanta. Cele mai vechi dovezi ale acestei istorii locale se gasesc ferecate intre zidurile Bisericii Reformate din Strada Avram Iancu. Datand din secolele XIV-XV, biserica este cel mai vechi edificiu din oras.
Cetatea Medievala din Targu Mures a fost ridicata si mai inainte, prin secolul XIII, dar fortareata nu mai exista, fiind reconstruita prin secolul XVII. In interior, se pastreaza Turnul Mic, dar in trecut, sapte bastioane ale breslelor (blanari, tabacari, macelari, etc.) se ridicau falnice, ca in orice burg saxon ce se respecta. Chiar astazi, cetatea gazduieste adesea targuri campenesti, oraselul copiilor iarna si evenimente in aer liber vara.
Desi a fost construita prin 1920, Catedrala Ortodoxa din Targu Mure ofera mod de expresie confesiunii ortodoxe. Este cea mai mare dintre bisericile de rit ortodox din Transilvania.
Si pentru ca toate confesiunile au un loc sub soare in multiculturalul oras ardelenesc, Templul Israelit construit in 1900 de comunitatea de evrei “Status Quo” este un alt lacas de cult cu o veche si bogata istorie. Constructia pare solida din exterior – si este – dar si eleganta, cu rozete, turle si cupole autentice. Poate adaposti peste 500 de persoane.
Intemeiat de arheologul Aurel Filimon, Muzeul de Etnografie este locul perfect unde poti gasi marturiile artei si culturii locale, cu toate aspectele si influentele sale.
Si daca te intrebai cum e mai usor sa calatoresti in oras, inchirieri masini Targu Mures poate fi solutia de care ai nevoie.