Autostrazile, licitatiile si statul roman

Apoximativ o suta de kilometri de autostrazi din vestul tarii – care ar urma sa coste in jur de 450 de milioane de euro, isi asteapta constructorii. Dupa noua luni de tergiversari cauzate de statul roman care au dus la aceasta situatia, si chiar si in prezent inceperea lucrarilor este blocata de contestatii.

Procedurile de atribuire a celor 100 de kilometri au fost initial tergiversate de o perioada mult prea lunga de evaluare a ofertelor, precum si de finantarile foarte mici alocate infrastructurii. Cei 100 kilometri de autostrazi sunt defalcate in patru tronsoane.

Trei loturi care au o lungime cumulate de circa 72 de kilometric se afla in cadrul procedurilor de atribuire a contractelor, Curtea de Apel Bucuresti solutionand plangerile initiale ale contestatarilor dar ulterior au fost formulate si alte plangeri impotriva deciziei de solutionare.

In prezent se asteapta ca dosarele sa fie solutionate de catre instantele judecatoresti si nici cealalta portiune de autostrada nu are un viitor mai clar; si in legatura cu aceasta fiind depusa o contestatie, care a fost solutionata, pentru ca apoi impotriva acestei decizii sa se fi formulat o plangere.

Lucrarile de constructie aferente tronsoanelor despre care discutam vor demara ulterior semnarii contractelor si emiterii ordinului de incepere a lucrairlor. Dar chiar si daca contractele ar fi semnate in perioada imediat urmatoare, primele semne de constructie nu vor aparea pe santiere mai devreme de primavara lui 2014 deoarece inainte ca lucrarile sa inceapa, acestea au nevoie de sase luni pentru a fi proiectate.

Culmea acestei situatii este ca cele patru tronsoane de autostrati despre care discutam ar urma sa fie construite in cea mai mare parte din fonduri europene. Bruxelles-ul va contribui aproximativ 85% din constul constructiei, restul venind de la bugetul nostru de stat. Costul mediu de constructie pe kilometru s-ar invarti in jurul a 4.5 milioane de euro, cand ne uitam la ofertele depuse de companiile desemnate castigatoare ale contractelor.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.