Cetatile dacice din Muntii Orastiei

Complexul de cetati si asezari dacice din Muntii Orastiei a constituit nucelul statului dac din perioada lui Burebista si Decebal, acesta fiind cel mai inalt grad de dezvoltare a culturii materiale daco-getice pana la cucerirea romana.

Am vorbit despre cetatea Sarmisegetusa intr-un articol precedent dar astazi vom incepe sa ne aruncam un ochi asupra celorlalte ramasite de asezari din regiune.

Cetatea Banita

Cetatea Banita este aflata in apropierea orasului Petrosani si a fost descoperita in urma unor sapaturi efectuate in anii 1961-1962. Sapaturile au scos la iveala doua ziduri in stilul ‘murus dacicus’ de dimensiuni mari, ceea ce a dus la concluzia ca aici a exista o fortificatie construita cu scopul de a bloca accesul invadatorilor catre capitala Daciei: Sarmisegetusa.

Cetatea este amplata pe varful unui deal, la o altitudine de 902 metri – o amplasare clar strategica – si este construita in intregime din calcar. Cetatea are mai multe elemente de aparare localizate in partea de nord a dealului iar in centrul incintei cetatii se gasea un turn permanent de veche de unde se supraveghea intreaga regiune foarte bine. Accesul in cetate era facut cu ajutorul unei scari care strabatea zidul.

Cetatea Capalna

Aceasta cetate este asezata ca o caciula pe varful dealului, dacii folosing avantajele naturale ale locului si aducand materiale de constructie de departe pentru consolidare – s-a descoperit ca pentru construirea turnului de straja s-a utilziat calcar de la 100km departare, de la Magura Calanului.

Cetatea are un zid in stilul murus dacicus si o intrare secundare, ambele fiind elemente care indica destinatia militara a cetatii. Cercetaroii consider ca aceasta a vea rol de aparare a muntilor Orastiei si ca a fost cel mai probabil construita la sfarsitul domniei lui Burebista, zidurile acesteia fiind daramate partial de catre daci in urma impunerii conditiilor de pace de catre romani dupa primul razboi dacic din 101-102; cetatea avea sa fie distruta total in timpul celui de-al doilea razboi daco-roman, candva in jurul anului 106.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.