Codul Rutier s-a modificat pentru soferi, biciclisti si mopede

Recent Guvernul a modificat Codul Rutier, noile schimbari vor intra in vigoare in cel mult doua saptamania. Noile reguli au in vedere interdictii si obligatii noi pentru biciclisti, soferi de mijloace de transport in comun dar si conducatori de mopede; noile reglementari se refera si la examenul pentru permisul auto, unde proba teoretica – respectiv, ‘sala’ – va fi valabila timp de un an de la absolvire.

Conform noii legi, se mai prevede si ca posesorii de permis auto categoria B, BE, C sau CE au dreptul sa conduca si tractoare. Soferii cu permis B vor avea voie sa conduca tractoare cu masa maxima de 3,5 tone plus remorca, iar cei cu permis C vor avea voie si cu tractoare mai mari.

De acum inainte, toti posesorii de vehicule nu vor mai putea circula pe acostamentul drumui – respectiv, asa-numata banda de urgenta. Exceptie de la aceasta regula au biciclistii, acestia pot folosi acostamentul daca nu dispun de piste special amenajate si daca nu pun in pericol circulatia.

In ceea ce priveste conducatorii de mopede, acestia au obligatia sa circule pe un singur rand pe banda, precum si interdictia ca mopedele si motoretele de dimensiuni mici sa foloseasca trecerile de pietoni.

Soferii cat si conductorii de tramvaie au de acum inainte obligatia sa foloseasca luminile de avarie, in ordinea opririi, atunci cand banda de circulatie este blocata pe sensul de mers.

Conform noilor modificari, conducatorilor de mopede si alte motorete de dimensiuni mici le este interzis sa transporte pasageri in stare de ebrietate. Interdictia se aplica si transportatorilor de marfuri, in ceea ce priveste pasagerii din cabina.

De cateva reguli noi se ‘bucura’ si biciclistii, acestia fiind obligati sa mearga intr-un singur rand pe banda de circulatie, fiindu-le interzis sa foloseasca trecerile de pietoni, nu au voie sa invete mersul pe bicicleta pe drumuri circulate intens si au si obligatia sa aiba asupra lor un act de identitate.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.