Destinatii turistice – Busteni

Atunci cand caldurile verii incep sa devina insuportabile, ne indreptam gandurile si privirile fie spre mare, fie spre munte; astazi ni le vom indrepta spre munte, si mai bine zis inspre orasul Busteni.

Situat la poalele muntilor Bucegi, pe Valea Prahovei, Buseniul se intinde pe o distanta de aproape sapte kilometri, altitudinea medie a acestuia fiind de 850 metri si o populatie undeva in jurul a 11.000 de locuitori.

Dovezi de locuire a zonei exista din cele mai vechi timpuri, existand multe dovezi materiale din bronz, un deposit de topoare din bronz fiind o dovada importanta ca zona este locuita de foarte multa vreme. Depozitul de Bronz propriu-zis, a fost descoperit la Predeal.

In ciuda acestor dovezi, localitatea nu exista din punct de vedere oficial abia pana in 1782, pana atunci pe locul Busteniului neexistand nici un sat. In 1782, domnitorul din acea perioada, Mihai Sutu, pune aici bazele primului satuc, cu numele de Izvorul.

Inainte de 1782 aici nu exista decat ‘Salonul de paitra’ singura locuinta din zona si in acelasi timp cel mai mare han din zona. Primele case sunt construite apoi in 1793 de catre Vasile Dragus si mai trec multi ani pana cand se face soseaua intre Campina si Predeal si-apoi pana cand este construita reteaua de cale ferata. Carol I este ctitorul modern al Busteniului, construind in sat un centru civic, o scoala si o biserica.

Pe langa toate traseele montane grozave si variatele activitati pe care le pune la dispozitie statiunea – mai ales pe timp de iarna, dar nu numai – Statiunea Busteni si imprejurimile acesteia ofera si alte obiective care merita vizitate.

Obiective turistice din Busteni

–          Casa scriitorului Cezar Petrescu – construita in 1918 si reflecta arhitectura traditionala regiunii;

–          Castelul Cantacuzino – construit in 1910 de catre Gheorghe Cantacuzino;

–          Biserica Domneasca – construita in 1889 si ctitorita de catre Regele Carol I si Regina Elisabeta; arhitectura este deosebita, interioarele de exceptie, si trebuiesc amintite icoanele pictate de Gheorghe Tatarescu.

Mai exista cateva obiective turistice in Busteni dar va lasam sa le descoperiti dumenavoastra cu ajutorul unor servicii de inchirieri masini.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.