Destinatii turistice – Canionul Sapte Scari

Canionul Sapte Scari este denumirea data unui defileu sapat in calcarele jurasice localizate in partea vestica a muntilor Piatra Mare din judetul Brasov. Canionul este format dintr-o serie de chei sapate in calcar, cu o lungime totala de 160 de metri si o diferenta de nivel de 50 de metri, toata chestia fiind asezata la o altitudine de 948 de metri.

Denumirea de ‘Sapte Scari’ vine de la faptul ca s-au format sapte cascade in urma rupturilor de panta. Acestea reprezinta si pastreaza urmele evolutiei morfologice recente a intregului masiv. Acestea sunt considerate de multi ca fiind cele mai spectaculoase chei din intreaga regiune a Masivului Piatra Mare.

Alaturi de Canionul Tamina, Canionul Sapte Scari reprezinta principalele obiective turistice oferite de catre masivul Piatra Mare, locuri care sunt unice in Romania.

Treptele au inaltimi care variaza intre 2.5 si 15 metri, si acestea se transforma in cascade cand volumul de apa al paraului Sapte Scari, este ridicat. Cea mai inalta cascada are 35 de metri, loc in care apa se pravaleste zgomotos in gol, fiind prinsa intre peretii abrupt cu inaltimi ce depasesc 50 de metri.

Pe parcursul primelor patru trepte, firul apei face sase schimbari de directie, paralele doua cate doua, astfel expicandu-se prin prezenta si directia diaclazelor din masa calcarelor.

Intregul traseu este amenajat cu scari metalice si podete dar si acestea trebuiesc parcurse cu multa grija, pentru ca ploile torentiale le degradeaza constant.

Cel mai scurt si usor drum pe care se poate ajunge la Canionul Sapte Scari, este din localitatea Timisu de Jos, in zona turistica cunoscuta cu numele de Dambu Morii, la aproape 2 kilometri de intrarea in Brasov. De aici, pe un traseu marcat cu banda galbene veti putea ajunge la canion in maxim o ora, iar traversatul acestuia va dura in jur de jumatate de ora.

Nu uitati sa considerate servicii de inchiriat masini in Brasov pentru a vizita usor canionul.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.