Destinatii turistice – Cetatea Sighisoara, privire de ansamblu

Cetatea Sighisoara a fost pentru o lunga perioada de timp una dintre cele mai pline de mister cetati medievale din Transilvania, in ziua de azi reprezentand un adevarat si spectaculos monument istoric care pastreaza foarte vie emotia intalnirii cu trecutul. Vizitatorii ‘cetatii’ descopera o lume de un farmec nemaiintalnit de cateva secole incoace.

Sighisoara din ziua de azi a ramas una dintre cele mai frumoase cetati din intreaga Europa, multumita faptului ca s-a pastrat in mare parte intacta – una dintre putinele asezari care au ramas cam la fel cum erau in urma cu cateva sute de ani – unde casele medievale sunt locuite si astazi.

Sighisoara este o asezare saseasca care este atestata documentar inca din 1298, localitatea fiind intemeiata candva in secolul al XII-lea.

Cetatea are 9 turnuri, cu cel mai reprezentativ fiind Turnul cu Ceas – functia initial a acestuia era cea de poarta principala a cetatii, dar a functionat secole la rand ca si primarie sau magistratura orasului.

Atmosfera medievala nu putea fi completa fara cladirile breslelor mestesugarilor din Sighisoara – sunt 19 bresle – acestea primindu-si statutele in 1376, bazate pe legi si obiceiuri mai vechi.

Orasul este al doilea ca marime si ca importanta din judetul Mures, dar nici o calatorie prin regiune nu poate fi completa fara sa treci prin Sighisoara.

Orasul isi sarbatoreste constant mostenirea istorica si mai ales cea medievala, organizand anual spre sfarsitul lunii iulie de obicei, un festival medieval menit sa readuca – temporar si ceva mai modernizat – perioada medievala in prezent.

Pentru trei zile intre vineri si duminica, Sighisoara revine la radacinile sale medievale, cu cavaleri, domnite, si trubaduri ambulanti fiind vizibili pe strazile pietruite ale orasului.

Demonstratii ale organizatiilor medievale, parade, teatru de strada precum si concerte de muzica medievala formeaza baza acestui festival, dar atmosfera este completata de catre entuziastii care vin din toata tara pentru aceasta sarbatorire a perioadei medievale.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.