Destinatii turistice – Valea Cernei

Azi vom face o scurta pauza de la vizitat castele si ne vom indrepta inspre Valea Cernei, un defileu lung de 40 de km, imprejurul carora se gaseste Parcul National Domogled Valea Cernei, unde veti putea gasi in jur de 700 de pesteri si circa 24 de avenuri.

Raul Cerna se naste de sub Ciuceava Chicerii, dintr-un izvor care iese de acolo si care apoi se uneste cu apele paraului Cernisoara. Provenienta apelor din Izbucul Cernei nu este inca foarte clara, dar ceea ce este clar este ca temepratura apei este constanta indiferent de sezon: 8 grade celsius, fie vara fie iarna. Depitul izbucului Cernei este de 1.5-2 m3/s, fiind cel mai mare izbuc din tara.

Valea Cernei

Calatoria pe Valea Cernei va poarta printre munti si niste peisaje impresionante, cel mai probabil punct de plecare fiind Targu Jiu.

Plecand spre vest, prima oprire este satul Pestisani, de unde se ajunge la Hobita, unde s-a nascut nimeni altul decat marele sculptor Constantin Brancusi. Centrul satului adaposteste casa in care acesta a trait pana a plecat la scoala de mesteri din Craiova. De aici va puteti indrepta spre Manastirea Tismana, care este situata intr-un décor cu adevarat deosebit, fiind inconjurata de munti si care dateaza din secolul al XIV-lea fiind intemeiata de Nicodim. Cateva din picturile din interiorul acesteia dateaza din 1564, si pot fi vazute si evangheliile lui Nicodim precum si altele scrise de mana.

Intorcandu-va de la Mansatire puteti vizita orasul Baia de Arama care este asezat la Plaiul Closani. Plaiul este imbracat in paduri iar orasul isi ia numele de la faptul ca din zona s-a extras cupru de aproximativ doua milenii. Este interesant ca si in ciuda dezvoltarii puternice a mineritului in perioada moderna acest sat are doar vreo 6000 de locuitori si jumatate, acesta fiind puternic impregnate cu o atmosfera rurala.

Mai sunt inca multe altele de vazut si vizitat pe Valea Cernei, ideal vizitate cu ajutorul unor servicii de inchirieri masini Romania.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.