Importatorul Kia in Romania e optimist pentru 2013

Dan Chitaru, presedintele Kia Romauto este de parere ca piata auto din Romania si-ar putea continua declinul cu pana la douzeci la suta in 2013 daca se revine la vechiul system al programului ‘Rabla’, sistemul cu tichete nominale. Kia Romauto este importatorul Kia pe piata romana si are afaceri anuale de 14 milioane euro.

Chitaru prevede scaderea continua a pietei cu 10 pana la 20 la suta, in principal din cauza programului ‘Rabla’. A continuat sa spuna ca din cele 66.000 de autoturisme vandute anul trecut, 15.000 au fost vandute prin intermediul programului ‘Rabla’, un procentaj destul de mare. Daca in 2013 intra in vigoare sistemul nominal atunci in 2013 se vor casa mult mai putin masini, suficient de putine pentru a nu influenta piata in vreun fel.

Dar acelea sunt previziunile generale, in ceea ce priveste marca sud-coreeana, Kia Romauto vizeaza o crestere de cel putin zece la suta pentru 2013, in conditiile in care Romania a trecut sub divizia Kia Europe de sub divizia Kia Ucraina in toamna lui 2012.

Target-ul de vanzare pe anul acesta este pentru un volum intre 1.100 si 1.300 de masini, o crestere de cel putin 10-15% fata de anul trecut, deoarece anul trecut importatorul nu a dispus de masini pe stoc pentru trei luni, cat a durat tranzitia de la Kia Ucraina la Kia Europa.

Cea mai spectaculoasa crestere pentru Kia in Romania a avut loc in 2007-2008, cand Kia vindea peste 8.500 de autorisme, undeva in vecinatate cu vanzarile Toyota. Pe cand in 2012, Kia a vandut 1.010 de masini, livrand doar jumatate din volumul atins de Toyota in aceeasi perioada.

Cresterea din acea perioada a fost sustinuta de modelul cee’d care reprezenta 90% din totalul vanzarilor, presut sau de atunci incapand de la 11.800 euro. Acest pret il facea cel mai ieftin model de clasa compacta cu echipare care includea aer conditional, geamuri electrice, ABS si port USB pentru sistemul audio.

Share
Acest articol a fost publicat in Blog.